man Model National Știri

Zelenski a cerut aruncarea în aer a conductei de petrol Drujba, care leagă Rusia de Ungaria. ANCHETĂ Washington Post

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a câștigat încrederea guvernelor occidentale prin refuzul de a folosi armele pe care acestea le furnizează pentru atacuri în interiorul Rusiei și prin faptul că a acordat prioritate atacurilor împotriva forțelor rusești din interiorul granițelor Ucrainei.

Dar, în spatele ușilor închise, liderul ucrainean a propus să meargă într-o direcție mai îndrăzneață – ocupând sate rusești pentru a obține o influență asupra Moscovei, bombardând o conductă care transferă petrol rusesc în Ungaria, membră NATO, și tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul granițelor Rusiei, potrivit unor documente clasificate ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top și lideri militari, notează The Washington Post, cu referire la documente secrete inedite ale serviciilor secrete americane de informații scurse pe Discord. 

Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, fac parte dintr-o scurgere mai amplă de secrete americane care a circulat pe platforma Discord și a fost obținută de Washington Post. Acestea dezvăluie un lider cu instincte agresive care contrastează puternic cu imaginea sa publică de om de stat calm și stoic care rezistă la atacul brutal al Rusiei.

Pentagonul, unde liderii militari americani de rang înalt au fost informați cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor.

În unele cazuri, Zelenski este văzut limitând ambițiile subordonaților săi; în altele, el este cel care propune acțiuni militare riscante.

În cadrul unei întâlniri de la sfârșitul lunii ianuarie, Zelenski a sugerat ca Ucraina „să efectueze lovituri în Rusia”, în timp ce deplasa trupe terestre ucrainene pe teritoriul inamic pentru a „ocupa orașe de frontieră rusești nespecificate”, potrivit unui document etichetat „strict secret”. Scopul ar fi „să ofere Kievului o pârghie în discuțiile cu Moscova”, se arată în document.

În cadrul unei întâlniri separate, la sfârșitul lunii februarie, cu generalul Valeri Zalujnîi, comandantul militar suprem al Ucrainei, Zelenski „și-a exprimat îngrijorarea” că „Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să atingă dislocările de trupe rusești din Rusia și nici ceva cu care să le poată ataca”. Zelenski a „sugerat apoi ca Ucraina să atace locații de desfășurare nespecificate din Rostov”, o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.

În cadrul unei întâlniri de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iulia Svîrîdenko, Zelenski a sugerat Ucrainei să „arunce în aer” conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. „Zelenski a subliniat că … Ucraina ar trebui pur și simplu să arunce în aer conducta și să distrugă probabil industria (premierului) ungar Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc”, se arată în document.

În detalierea conversației, oficialii serviciilor de informații recunosc că Zelenski „își exprima furia față de Ungaria și, prin urmare, ar putea face amenințări hiperbolice, fără sens”, o calificare care nu însoțește celelalte relatări ale lui Zelenski care sugerează acțiuni militare îndrăznețe. Deși Ungaria face parte nominal din alianța occidentală, Orban este considerat în general liderul european cel mai favorabil Kremlinului.

Când a fost întrebat dacă a sugerat să ocupe părți din Rusia, Zelenski, în timpul unui interviu acordat Post la Kiev, a respins afirmațiile serviciilor de informații americane ca fiind „fantezii”, dar și-a apărat dreptul de a folosi tactici neconvenționale în apărarea țării sale.

„Ucraina are tot dreptul să se protejeze, iar noi o facem. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci viceversa”, a declarat Zelenski. „Când au murit atât de mulți oameni și au existat gropi comune și poporul nostru a fost torturat, sunt sigur că trebuie să folosim orice trucuri”.

Folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei este un subiect deosebit de sensibil pentru Casa Albă, care se teme de mult timp că conflictul din Ucraina ar putea scăpa de sub control și ar putea forța o confruntare catastrofală între Statele Unite și Rusia, cele mai mari puteri nucleare din lume.

Deși Washingtonul i-a oferit lui Zelenski armament avansat în valoare de miliarde de dolari, președintele Biden a respins în mod constant cererea liderului ucrainean de a primi ATACMS cu rază lungă de acțiune, prescurtare pentru Army Tactical Missile System, capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 185 de mile. De la începutul războiului, Biden a declarat că Statele Unite „nu încurajează sau permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale”.

Când a fost întrebat despre informațiile care indică faptul că a cântărit folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, Zelenski a spus că nu este un lucru la care Ucraina se gândește. „Nimeni din țara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau lovituri pe teritoriul rusesc”, a spus el.

Nu este clar dacă Statele Unite au împărtășit relatările despre comploturile lui Zelenski cu națiunile aliate, dar președintele ucrainean continuă să se bucure de sprijinul puternic al guvernelor occidentale, care i-au furnizat o gamă tot mai sofisticată de armament.

Unul alt document din seria scursă pe Discrod descrie un plan elaborat de agenția de informații militare a Ucrainei anul trecut pentru a efectua atacuri secrete asupra forțelor rusești din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor.

Planul detaliat ar fi deschis un nou câmp de luptă la mii de kilometri de Ucraina, dar în decembrie, Zelenski le-a ordonat consilierilor săi să „înceteze planificarea de operațiuni împotriva forțelor rusești din Siria”, se arată în document, fără a explica de ce planul a fost abandonat.

Zelenski a declarat că și-a rezervat dreptul de a explora o serie de opțiuni militare.

„Am o mulțime de generali cu care lucrez”, a spus Zelenskyy. „Și acestea sunt conversațiile mele personale”.

„Războiul se referă la ocuparea Ucrainei”, a adăugat el. „Ucraina trebuie să câștige”.

Ungaria a reacționat în termeni duri după publicarea anchetei de către The Washington Post.

Secretarul maghiar de stat pentru comunicare și relații internaționale, Zoltán Kovács, a răspuns cazului cu o întrebare retorică: „Cum este posibil ca Ucraina să comploteze împotriva unei țări NATO?”

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *