Eveniment finance Politică Politics Societate

MODIFICAREA LEGII RESTITUIRII IMOBILELOR – Se propune largirea categoriilor de solicitanti care beneficiaza de prioritate la solutionarea dosarelor (Document)

Propunerea legislativa pentru modificarea legii privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, a fost depusa in Parlament. Initiativa propune largirea categoriilor de solicitanti care beneficiaza de prioritate la solutionarea dosarelor cu persoanele cu handicap grav, respectiv cele care beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul 1.

Potrivit expunerii de motive, procesul de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist este departe de finalizare. De trei decenii, numerosi fosti proprietari si-au irosit sanatatea cautandu-si dreptatea sau au decedat fara a mai putea vedea repararea abuzurilor regimului comunist.

Ca urmare a deciziei-pilot a CEDO pronuntata in Cauza Maria Atanasiu si alti impotriva Romaniei in octombrie 2010, care a sanctionat hatisul legislativ, taraganarea procedurilor administrative si ineficienta cu care se pun in executare hotararile judecatoresti, a fost elaborata Legea 165/2013 prin care se stabilesc masurile pentru finalizarea procesului de restituire.
Ordinea de solutionare a dosarelor si cea inregistrarii este stabilita la art. 34 alin. (4), cu exceptii privitoare la dosarele pentru care exista hotarari judecatoresti definitive, la cele pentru care s-au emis decizii de propunere de acordare de despagubiri a unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase si comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, precum si pentru persoanele supravietuitoare ale Holocaustului”, arata initiatorii.

Potrivit acestora, tinand cont de lentoarea cu care se deruleaza procedura de analiza a dosarelor si de exceptiile pe care legiuitorul le poate institui din ratiuni de echitate sociala, initiativa legislativa propune largirea categoriilor de solicitanti care beneficiaza de prioritate la solutionarea dosarelor cu persoanele cu handicap grav, respectiv cele care beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul 1.

Prevederea are menirea de a le oferi acestor persoane vulnerabile, cu nevoi speciale si un orizont de timp la dispozitie limitat, posibilitatea de a se bucura de repararea unor grave nedreptati, se mai arata in expunerea de motive.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *