man Model National Știri

ONU, alături de mai mulți prelați ortodocși și-au manifestat sprijinul față de Biserica Ortodoxă Ucraineană, persecutată de regimul Zelenski: Mitropolitul Onufrie și-a declarat întotdeauna natura sa apolitică. Se derulează o campanie de ură

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

Organizația Națiunilor Unite a tras un semnal de alarmă împotriva regimului Zelenski pentru că a vizat Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) cu o discriminare nejustificată, iar prelații ortodocși din întreaga lume au fost de acord, scrie LifeSiteNews.

UOC, care a fost, până în luna mai a anului trecut, subordonată Patriarhiei Moscovei, nu trebuie confundată cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), mai nouă și naționalistă, care a fost constituită oficial în decembrie 2018 și ianuarie 2019.

La inițierea „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie anul trecut, în ciuda asocierii lor spirituale cu invadatorii, vicarul UOC, Mitropolitul Onufrie, și-a exprimat „dragostea și sprijinul ” pentru forțele armate ucrainene și i-a cerut președintelui rus Putin „să oprească imediat războiul fratricid”.

Mai târziu, în luna mai, în semn de protest față de invazia Rusiei, un consiliu al UOC și-a declarat în mod oficial „independența deplină” față de Patriarhia Moscovei, în timp ce, în aceleași luni, sute de preoți ai UOC au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau ca patriarhul Moscovei, Kirill, să se confrunte cu un tribunal religios pentru sprijinul său în favoarea invaziei.

Cu toate acestea, din cauza fostelor sale legături cu Patriarhia Moscovei, bisericile, mănăstirile și mănăstirile UOC au fost supuse raidurilor militare ale Serviciului de Securitate al Ucrainei, cunoscut și sub numele de SBU.

Rapoartele au indicat că, până la 5 decembrie, SBU a percheziționat 350 de clădiri ale UOC și a investigat loialitatea a 850 de persoane.

Acum, un raport din 24 martie al Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a confirmat că „SBU a efectuat percheziții (unele dintre acestea fiind denumite „măsuri de securitate”) în mai multe mănăstiri, birouri, unități de învățământ și alte proprietăți ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) din regiunile Kiev, Rivne, Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Dnipropetrovsk, Khmelnytskyi, Cherkasy, Volyn, Kherson, Ternopil, Poltava și Zakarpattia. „

„Ofițerii SBU au interogat mai mulți clerici [UOC] cu ajutorul unui poligraf”, rezultând „trei notificări de suspiciune” emise pentru clerici UOC, inclusiv două care încalcă „egalitatea cetățenilor pe baza rasei, naționalității, credinței religioase, dizabilității sau altor motive”, iar cea de-a treia cu acuzații multiple, inclusiv „negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

„OHCHR este îngrijorat de faptul că activitățile statului care vizează UOC ar putea fi discriminatorii. OHCHR reamintește, de asemenea, necesitatea de a se asigura că toți cei care se confruntă cu acuzații penale se bucură de întregul spectru de drepturi aplicabile unui proces echitabil”, se arată în raport.

OHCHR abordează, de asemenea, proiectele de lege înregistrate în parlamentul ucrainean care interzic „Biserica Ortodoxă Rusă, precum și operațiunile organizațiilor religioase care sunt legate de ea din punct de vedere organizațional sau canonic și le interzice să închirieze proprietăți de stat sau private în Ucraina”. Aceste propuneri urmăresc, de asemenea, să interzică „utilizarea termenului „ortodox” în denumirile organizațiilor religioase care nu au legătură cu Biserica Ortodoxă din Ucraina”.

Protestând împotriva „terminologiei juridice vagi și a absenței unei justificări suficiente” pentru astfel de măsuri legale, OHCHR consideră că acestea încalcă în mod inutil „libertatea de a-și manifesta religia”, încălcând Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice.

Ca răspuns la raport, Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, a declarat: „Ucraina este un stat democratic, în care libertatea de religie este garantată. În același timp, libertatea nu este același lucru cu dreptul de a fi implicat în activități care subminează securitatea națională”.

„Facem apel la OHCHR să se abțină de la evaluări politice dezechilibrate și să își bazeze rapoartele pe fapte”, a mai spus acesta.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia, Preafericitul Mitropolit Rostislav, și-a exprimat sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană. Departamentul de Informare și Educație al UOC publică discursul Preafericirii Sale cu referire la serviciul de presă al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești.

„Adresă a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Țărilor Cehe și Slovaciei în legătură cu persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene

În zilele celei de-a cincea săptămâni a Postului Mare din acest an, când se atinge apogeul puterii spirituale a creștinilor ortodocși, culminează persecuția nedreaptă și fără scuze a Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către autoritățile statului ucrainean. Această persecuție, care durează de mai multe decenii și care are ca scop înlocuirea Bisericii canonice cu structuri schismatice, s-a intensificat semnificativ de la izbucnirea conflictului militar dintre Ucraina și Rusia, iar în ultimele zile a devenit o încercare de eliminare a acesteia.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, condusă de Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine, și-a declarat și dovedit întotdeauna natura sa apolitică și caracterul național prin declarații. În ciuda acestui fapt, a rămas ținta a nenumărate atacuri și încercări de discreditare. Campania de ură împotriva reprezentanților și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a încheiat recent cu ordinul de părăsire a frăției monahale a Lavrei Pecerska din Kiev.

Apostolul Iacov și-a întrebat odată contemporanii: „Curge apă dulce și apă amară din aceeași sursă?”. Poate un smochin să producă măsline și o viță de vie să producă smochine?” (Ioan 3:11). În legătură cu acțiunile întreprinse în mod sistematic de stat împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, întrebarea este potrivită: „Este intimidarea și persecuția, restricționarea libertăților religioase într-o societate democratică liberă o încălcare a drepturilor civile?

Golgota modernă a Bisericii Ortodoxe Ucrainene – persecutarea clerului său și abuzul asupra credincioșilor – nu va fi uitată de Dumnezeu sau de istorie. Cuvintele umane de sprijin și participare din partea bisericilor surori ortodoxe nu pot repara toate daunele, nedreptățile și rănile provocate până acum. De aceea, mă întorc către Dumnezeu cu cuvintele rugăciunii din anafora Sfântului Vasile cel Mare: „Adu-ți aminte, Doamne, de autoritățile lumești și de toți cei care sunt la putere. Dă-le pace sigură și durabilă. Fă-i să aibă o părere bună despre Biserica Ta și despre tot poporul Tău, astfel încât sub conducerea lor mulțumitoare să putem trăi o viață liniștită și pașnică în toată evlavia și sfințenia!”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *