man Model National Știri

Klaus Iohannis și-a luat un angajament ferm, în numele României, față de Republica Moldova, în cadrul întâlnirii de astăzi cu Maia Sandu: Reiterez condamnarea oricăror tentative ruse de destabilizare. Nu vom ceda!

În cadrul întâlnirii de joi, 23 februarie, de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și-a luat un angajament ferm, în numele României, față de Republica Moldova. Guvernul de la București va rămâne un partener ferm al Chișinăului, ce reclamă acțiuni de destabilizare orchestrate de Moscova, potrivit RTV. 

În discursul său, Iohannis a condamnat agresiunea rusă și a reafirmat susținerea Republicii Moldova de către statul Român „indiferent de situație”. Aminim faptul că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost prezentă astăzi, la Palatul Cotroceni, unde a avut o discuție cu Klaus Ioahnnis. 

Ca întotdeauna, este o deosebită plăcere să vă primesc aici, la Cotroceni. Bine ați venit! România și Republica Moldova au relații speciale, cu fiecare zi mai solide. Am construit o colaborare deschisă, sinceră și eficientă. Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice. Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să pornească un război sângeros marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme.

 A fost un an dificil și de Republica Moldova. Liderii și cetățenii săi s-au ridicat la înălțimea provocărilor. V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, un număr mare de refugiați, atacuri hibride deosebit de agresive din exterior. Toate acestea, precum și alte provocări au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplar de autoritățile pro-europene de la Chișinău. Vă felicit pentru numirea noului Guvern. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. Tentativele de destabilizare au scopul de a diminua solidaritatea noastră. Noi nu vom ceda. Republica Moldova nu e singură în fața acestor provocări. E poziția noastră fermă. Am solicitat sancționarea de către UE a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova.

Încă de la declanșarea în urmă cu un an a invaziei rusești în Ucraina România a acționat prompt. România a oferit Republicii Moldova combustibil, energie electrică. În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe e necesar și o să acționăm împreună în acest sens. Să fim tot mai aproape, tot mai uniți”, a declarat Klaus Iohannis.”

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *