man Model National Știri

Rusia a desfășurat nave dotate cu arme nucleare în Marea Baltică

Rusia a început să desfășoare nave dotate cu arme nucleare tactice în Marea Baltică pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a declarat Serviciul norvegian de informații în raportul său anual, potrivit Politco.

„Partea esențială a potențialului nuclear se află pe submarinele și navele de suprafață ale Flotei Nordului”, a notat serviciul norvegian de informații.

Navele de război ale Flotei de Nord au ieșit în mod regulat pe mare cu arme nucleare în timpul Războiului Rece, dar este pentru prima dată când Federația Rusă modernă a făcut același lucru, a adăugat raportul.

În timp ce Rusia dispune, de asemenea, de capacități submarine, arme antisatelit și capacități cibernetice care ar putea amenința Norvegia și alianța militară NATO, armele nucleare tactice reprezintă „o amenințare deosebit de gravă în mai multe scenarii operaționale în care ar putea fi implicate țările NATO”, se arată în raport.

Serviciile norvegiene de informații au mai precizat că nu poate fi exclusă o escaladare a unui război localizat într-un conflict mai amplu care să implice Statele Unite, NATO și Norvegia.

Agenția a apreciat că, în timp ce Rusia își va menține, moderniza și dezvolta arsenalul nuclear, nu se așteaptă schimbări semnificative în doctrina nucleară rusă în următorii ani.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *