finance Politică Politics Societate

BNR CRESTE DOBANDA -CHEIE, RATELE LA BANCA SCAD – Indicele ROBOR, tot mai mic (Document)

Continua vestile bune pentru romanii cu credite la banca. Platesc mai putin.

Ratele continua sa scada, chiar daca Banca Nationala a marit dobanda-cheie. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019  continua sa scada.

BNR a anunt luni, 6 februarie 2022, cotatia ROBOR: 7,17%. Luni, 30 ianuarie, ROBOR „valora” 7,20%.

 ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Crestere la inceput de an

Banca Nationala a Romaniei a majorat in 10 ianuarie 2023 dobanda-cheie la 7% pe an, de la 6,75 %. Este vorba despre o crestere cu 0,25 puncte procentuale. Scopul majorarii dobanzii cheie este scaderea inflatiei. De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit. Cu toate acestea, indicele ROBOR a continuat sa scada.
Banca Centrala a mai decis si majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an, de la 7,75 la suta pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta, de la 5,75 la suta pe an, incepand cu data de 11 ianuarie 2023. S-a stabilit si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *