Eveniment finance Politică Politics Societate

IMPOZITAREA MULTINATIONALELOR CU 15% – Premierul Ciuca a primit documentul: „Regulile propuse se vor aplica oricarui grup multinational, atat intern, cat si international, inclusiv grupurilor din sectorul financiar, cu venituri financiare combinate de peste 750 milioane euro pe an” (Document)

Guvernul pregateste in acest an proiectul privind impozitarea multinationalelor. Este vorba despre proiectul de Lege pentru transpunerea Directivei (UE) 2022/2523 a Consiliului European privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de intreprinderi multinationale si a grupurilor nationale de mari dimensiuni in Uniune.

Potrivit Programului legislativ al Executivului pentru 2023 aflat pe masa premierului Nicolae Ciuca, termenul de prezentare al proiectului ministerului de Finante este august 2023.

Prevederile Directivei

Directiva implementeaza acordul OCDE privind impozitarea minima si stabileste modul in care principiile cotei efective de impozitare de 15% vor fi puse in practica in cadrul UE. Aceasta include un set comun de reguli cu privire la modul de calcul al cotei efective de impozitare de 15%, astfel incat sa fie aplicata in mod consecvent la nivel UE. Regulile propuse se vor aplica oricarui grup multinational, atat intern, cat si international, inclusiv grupurilor din sectorul financiar, cu venituri financiare combinate de peste 750 milioane euro pe an si cu o companie-mama sau o filiala situata intr-un stat membru al UE.

Obiectiv prioritar

In ianuarie 2022, ministrul de Finante, Adrian Caciu, anunta ca adoptarea si implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinationale din UE este un obiectiv prioritar si pentru Romania, „de aceea vom pregati toate masurile necesare implementarii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023”.

Caciu declara ca Romania sustine toate masurile de combatere a planificarii fiscale:
Apreciem ca acest proiect va contribui la asigurarea unei competitii echitabile in cadrul pietei interne a UE. Adoptarea si implementarea directivei este un obiectiv prioritar si pentru Romania, de aceea vom pregati toate masurile necesare implementarii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *