man Model National Opinii

Răzvan Belciuganu: „Teroriștii” din decembrie ’89 și crimele pentru care nu este răspunzător nimeni, după 33 de ani

Despre „teroristii” din decembrie ’89, care trageau din toate pozitiile, s-ar fi putut afla mai multe, in 33 de ani, daca cineva ar fi anchetat cu adevarat un moment despre care nu se vorbeste deloc, din 23 decembrie 1989.

Asadar, in acea zi, pentru ca fenomenul „teroristilor” căpătase amploare, la comandamentul Unității Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), structura Departamentului Securității Sta­tului (DSS) specializată în neutralizarea teroriștilor, telefonul suna în continuu. Un astfel de telefon semnala prezența unor teroriști într-un bloc din Piața Iancului din Bucuresti, care trăgeau înspre mulțimea adunată, și imediat au plecat spre acel loc îmbarcați în ABI opt USLA-și, șeful echipajului fiind căpitanul Victor Enăchioaie.

Ajunși în zona indicată, din mulțime a ieșit rapid o femeie bine îmbrăcată, cu unghiile făcute și care a început să urle la USLA-și: „Mi-ați omorât patru copii la Timișoara!”. Concomitent, femeia a încercat să îi bage degetele în ochi șefului de echipaj, dar acesta s-a apărat coborându-și vizeta de la casca specială. Unii bărbați din mulțime au tras-o pe femeie și au început să le povestească USLA-șilor că se trage. În primul moment, nimeni nu a putut localiza exact de unde se auzeau focurile de armă, cel mai des fiind deslușit un pistol „Carpați”. În cele din urmă, au observat cum se trăgea de pe acoperișul unui bloc de nouă etaje și unul dintre luptători l-a rănit cu un foc pe teroristul respectiv.

În câteva minute USLA-șii au urcat la etajele superioare. Când au ajuns la etajul nouă și au strigat la o ușă să se deschidă, din apartament a început să se tragă spre USLA-și cu automatele. Pereții fiind din BCA, gloanțele au trecut prin aceștia la vecini. Din fericire, luptătorii se așteptau la ripostă și vecinii fuseseră avertizați și erau ascunși în cada de fontă din baie. Unul dintre USLA-și a desfăcut broasca de la ușă din poziția culcat și a aruncat o GELA (grenadă cu efect luminos și acustic) în apartament. În același timp, colegii săi au intrat și au lichidat doi teroriști. Apoi, USLA-șii, coborând prin balcon la etajul opt, în apartamentul de dedesubt, au mai lichidat încă un terorist.

„Erau toți trei îmbrăcați în costume închise la culoare, aveau cămăși albe și cravată, iar în buzunar am găsit la fiecare doar o batistă, câte un bilet de tramvai și cinci lei. Fiecare dintre ei avea un pistol Makarov, un pistol-mitralieră AKM, cu pat rabatabil și un pumnal rabatabil. Ne-a frapat faptul că era exact armamentul pe care îl aveam și noi la USLA”, își amintește unul dintre cei care i-a anihilat pe acești misterioși trăgători intr-un interviu pe care mi l-a dat acum multi ani. La puțin timp, a apărut un camion de Armată și cu membri din Gărzile Patriotice și au preluat cadavrele. A doua zi, militari MApN au curățat apartamentul și au strâns cartușele trase.

Asadar, au fost lichidati 3 teroristi! Niciodata nu s-a facut o ancheta serioasa privind identitatea lor. Despre interventia USLA-silor apare telegrafic in Raportul SRI, facut pe vremea directorului Virgil Magureanu. Insa nici la SRI nu s-a dorit atunci aprofundarea subiectului.

In 33 de ani nu s-a dorit de nimeni a se afla cine erau, cu adevarat, tragatorii din Piata Iancului, care era misiunea lor, cum de au fost asa repede evacuate trupurile lor cu masini de Garzi Patriotice, cum de indivizi in uniforme MApN au curatat repede a doua zi locul etc. Cine stie? S-ar putea ca trupurile lor sa fie astazi sub lespezi de marmura pe care scrie „erou al Revolutiei”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *