Life Lifestyle National Natural Știri Technology

Ce mai zic rușii: Interviul ministrului de externe Serghei Lavrov cu postul BBC TV, Sankt Petersburg, 16 iunie 2022

Notă Ed: Această transcriere nu este completă și vom emite o actualizare când este finalizată. O postăm acum din cauza atacurilor DDoS reînnoite asupra infrastructurii ruse.

Întrebare: Președintele Putin, înainte de a lua decizia și de a anunța începerea a ceea ce el numește operațiune militară specială, v-a consultat dacă trebuia s-o facă?

Serghei Lavrov: Fiecare țară are un mecanism de luare a deciziilor. În acest caz, mecanismul existent în Federația Rusă a fost utilizat pe deplin.

Întrebare: V-a consultat?

Serghei Lavrov: Din nou, există lucruri despre care nu vorbim public. Există un mecanism de luare a deciziilor. A fost urmărit integral.

Întrebare: Întreb pentru că sunteți ministru de externe timp de 18 ani, iar invadarea unui stat suveran vecin este o chestiune străină. Președintele a presupus cu siguranță că vor fi repercusiuni internaționale. M-am gândit că v-ar consulta.

Serghei Lavrov: Sunteți un jurnalist cu experiență, care cunoaște bine realitățile din Rusia, din jurul Rusiei și din spațiul post-sovietic. Întrebarea dvs. urmărește să anuleze totul înainte de 24 februarie a acestui an. De opt ani, promovam necesitatea implementării acordurilor de la Minsk, aprobate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU, cu ajutorul agențiilor noastre de informații, al Ministerului de Externe și al Ministerului Apărării.

În acei opt ani, am insistat ca Donețk și Lugansk (care inițial, după cum vă amintiți, și-au declarat independența în 2014, ca răspuns la lovitura de stat neo-nazistă de la Kiev) să semneze acordurile de la Minsk, care garantau Ucrainei integritatea teritorială și suveranitatea. Când în zilele noastre cancelarul Olaf Scholz susține că Rusia trebuie forțată să ajungă la înțelegeri cu Ucraina, acorduri care să respecte integritatea teritorială și suveranitatea statului ucrainean, am sentimentul că nu este din această lume, ci cineva din „spațiul cosmic”. Pentru că în toți acești opt ani am încercat să asigurăm implementarea unor acorduri care garantau integritatea teritorială a statului ucrainean.

Întrebare: Dar situația s-a schimbat acum patru luni…

Serghei Lavrov: Situația nu s-a schimbat. Ne întoarcem la ceea ce au fost coordonatele acordurilor de la Minsk: protejarea rușilor din Donbass, care au fost trădați de francezi și germani. Britanicii au jucat și ei un rol principal. Toți colegii noștri occidentali au continuat să spună că nu pot face Kievul să onoreze acordurile de la Minsk.

Întrebare: Dacă scopul este protejarea rușilor din Donbass, de ce au fost uciși mai mulți civili în RPD și LPR în cele patru luni de la începutul operațiunii militare speciale decât în ​​tot anul trecut?

Serghei Lavrov: Ați urmărit și televiziunea germană ARD și principalul canal de televiziune francez, care au declarat recent că o clinică de maternitate și o piață au fost bombardate de armata rusă ucigând zeci de civili? Ei au declarat fără niciun fel de scrupule că acest lucru a fost făcut de armata rusă. La fel cum au susținut cu ceva timp în urmă că o gară din Kramatorsk a fost lovită de Rusia. Deși jurnaliștii occidentali au demonstrat că racheta a venit din teritoriul controlat de Forțele Armate ale Ucrainei.

Întrebare: Anul trecut, opt civili au fost uciși în LPR și DPR, iar șapte cu un an înainte. Deși fiecare moarte este o tragedie, aceasta nu a constituit genocidul pe care oficialii ruși îl invocă adesea. Având în vedere aceste cifre, puteți spune că invadarea Ucrainei a fost o decizie rezonabilă?

Serghei Lavrov: Nu am invadat Ucraina. Am anunțat o operațiune militară specială, după ce am rămas fără alte mijloace pentru a fi clar Occidentului că se implică într-o activitate criminală prin tragerea Ucrainei în NATO, prin mângâiere și adorare a unui regim neo-nazist, al cărui președinte Vladimir Zelensky a spus în Septembrie 2021 (nu le-ai spus telespectatorilor, nu-i așa?) că, dacă cineva din Ucraina se simte rus, ar trebui să plece în Rusia. A spus asta public. Când un corespondent CNN i-a spus că Regimentul Azov era catalogat drept organizație extremistă și teroristă de unele țări occidentale, SUA și Japonia, Vladimir Zelensky a ridicat din umeri și a spus că au multe astfel de batalioane și regimente și că erau ceea ce erau.

Întrebare: Să ne uităm la consecințe. Au trecut patru luni. Rezultatul: mii de civili au fost uciși; peste 14 milioane de ucraineni au fugit din casele lor; Trupele ruse au suferit pierderi considerabile și o serie de sancțiuni au fost impuse Rusiei. Încă o numiți decizia corectă?

Serghei Lavrov: Vă spun din nou: nu am avut altă opțiune. Am explicat asta de multe ori, de o mie de ori. Astăzi, regimul ucrainean atacă civilii cu armele voastre occidentale, așa cum au făcut-o în 2014, când puciștii au venit la putere, când centrul orașului Lugansk a fost bombardat de avioane și 50 persoane au fost arse de vii la Odesa. Își amintește cineva asta acum?

Întrebare: Dacă nu ați fi atacat, nu ar fi existat nicio armă din Occident.

Serghei Lavrov: Nu am atacat pe nimeni. Rușii au fost atacați în Ucraina. Imaginează-ți că ești englez. Englez sau scoțian?

Întrebare: V-am menționat cifrele. Opt morți în ultimul an, șapte…

Serghei Lavrov: Vă spun că regimul ucrainean își bombardează propria populație și le vindeți arme pentru a putea continua să facă asta. Acum despre genocid. Ești englez? Ce se întâmplă dacă Irlanda (nu Irlanda de Nord, ci Republica Irlanda) ar interzice limba engleză? Cum s-ar simți englezii?

Întrebare: Ei nu ar invada Irlanda cu siguranță.

Serghei Lavrov: Nu te-ai simți umilit? Limba rusă este interzisă în Ucraina. Încearcă să vorbești rusește pe o stradă din Kiev când tineri cu o anumită înfățișare se plimbă pe acolo.

Întrebare: De ce considerați NATO o amenințare? De ce lumea din Rusia vorbește adesea despre cinci valuri de expansiune a NATO?

Serghei Lavrov: Cred că NATO este o amenințare pentru că suntem prieteni apropiați cu sârbii de multă vreme. Ne-au spus despre ce este vorba în Alianța Nord-Atlantică. Afganii cu care menținem relații în Afganistan (și asta include practic toate grupurile etnice) ne-au povestit și despre alianță și cum a bombardat ceremoniile de nuntă. Doar pentru că acești piloți se întrebau de ce s-au adunat unele persoane. Trebuie bombardate, pentru orice eventualitate.

Vă voi explica de ce NATO este o amenințare. Discutați cu cetățenii din Irak și Libia. Țările lor au fost distruse până la ciment. După asta, NATO încă pretinde că este o alianță defensivă. Ni se spune să nu ne facem griji, că aderarea Ucrainei la NATO nu ar reprezenta o amenințare pentru Federația Rusă. Asta ni s-a spus. Cu tot respectul pentru colegii noștri din Alianța Nord-Atlantică, trebuie să spun că Rusia are dreptul să decidă singură cine îi amenință securitatea și cine nu.

Întrebare: Nu existau trupe NATO în Europa de Est înainte de anexarea Crimeei în 2014…

Serghei Lavrov: Mai mult, nici Crimeea nu a fost anexată.

Întrebare: Ca urmare a anexării Crimeei, au apărut 4.500 de militari în 2016 și 40.000 după 24 februarie 2022. Acesta este rezultatul acțiunilor Rusiei.

Serghei Lavrov: Sunteți un om inteligent. Acestea sunt faptele. Voi cita diferite fapte pentru dvs. Întreaga dvs. analiză se bazează pe „Anulați cultura”. Schimbați tot ce a precedat evenimentul pe care îl numiți invazie sau anexare. Ce s-a întâmplat în Ucraina pe 21 februarie 2014? Ceea ce noi numim o lovitură de stat. Cum o numiți?

Întrebare: Am fost primul care v-a întrebat. Cum o numiți?

Serghei Lavrov: Am spus deja că aceasta a fost o lovitură de stat care a avut loc în dimineața după ce Franța, Polonia și Germania au semnat un acord între președintele de atunci și liderii opoziției. Dimineața, liderii opoziției au scuipat în față Germania, Franța și Polonia care l-au înghițit. Am numit asta o lovitură de stat. Și cum ați numit-o?

Întrebare: Evenimentele de acum opt ani vă dau dreptul să faceți ceea ce faceți?

Serghei Lavrov: Nu este vorba despre drept. Vreau să aud un răspuns sincer. Noi am numit-o o lovitură de stat. Cum îi spuneți în Marea Britanie?

Întrebare: Am vrut să vă întreb despre asta.

Serghei Lavrov: Vreau să vă înțeleg logica pentru că dacă vreți să vă dau răspunsuri clare trebuie să-mi explicați clar despre ce vorbiți.

Întrebare: Vreau să vă înțeleg logica. Spuneți că NATO este o amenințare. Acum spuneți că există prea mult NATO la granițele Rusiei. Și totuși acum „există și mai mult NATO” ca urmare a acțiunilor Rusiei. Finlanda și Suedia se alătură alianței.

Serghei Lavrov: Finlanda și Suedia au fost de mult timp subordonate anglo-saxonilor, pe măsură ce UE și NATO s-au apropiat. UE și-a pierdut sensul.

Întrebare: Faptul că Finlanda și Suedia devin membre NATO este un eșec al diplomației ruse?

Sergey Lavrov: Suedia și Finlanda își exercită dreptul suveran și acționează în conformitate cu deciziile guvernelor lor. De asemenea, ei nu sunt prea preocupați de opinia publică, la fel cum nu s-au preocupat de opinia publică din diferite țări, deoarece au îndeplinit obiectivele stabilite de NATO.

Întrebare: Asta înseamnă că nu este o amenințare pentru Rusia?

Serghei Lavrov: Vom vedea cum se va termina. Când și dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, vom vedea ce va intra în vigoare pe teren. Dacă armele sunt livrate acolo și dacă noi contingente sunt desfășurate. Acestea fiind spuse, vă asigur că nimeni nu-i va asculta nici pe europeni, nici pe Finlanda sau Suedia. Ei ne spun acum că nu vor avea trupe străine nici baze militare. Între timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că SUA intenționează să-și sporească prezența militară în Europa, încă nu au decis dacă va fi permanentă, rotativă sau permanent-rotativă. El nu a spus niciodată că UE ar trebui consultată. Nu vrea să audă nimic de aliații europeni. Tocmai a decis și a anunțat că deciziile vor fi luate la Washington.

Întrebare: Rusia spune că Ucraina se luptă cu naziștii.

Serghei Lavrov: Ucraina nu se luptă cu naziștii. Nazismul înflorește în Ucraina.

Întrebare: Iată ce spune Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. A vorbit în mai în urma unei misiuni de monitorizare și a spus că armata rusă a ținut 360 persoane, inclusiv 74 copii și 5 persoane cu dizabilități, timp de 28 de zile, într-o pivniță a școlii din satul Yagodnoye, regiunea Cernigov, fără baie și apă. Au murit zece bătrâni. Este aceasta lupta împotriva nazismului?

Serghei Lavrov: Birocrații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și, spre imensa mea dezamăgire, Secretarul General al ONU și mulți alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși presiunii Occidenului și sunt folosiți pentru a amplifica răspândirea știrilor false din Occident.

Întrebare: Deci Rusia este foarte curată, nu-i așa?

Serghei Lavrov: Rusia nu este absolut curată. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem.

Pot să vă întreb pentru a înțelege mai bine politica presei cu privire la tragedia de la Bucha? Ați informat despre job-ul incriminat din Bucha? Cu siguranță ați spus că a fost realizat de Rusia, nu? Ziarul The Guardian, publicat la Londra, a obținut mai târziu rezultate criminalistice preliminare care au arătat că majoritatea persoanelor ale căror cadavre au fost afișate de toate canalele de televiziune din lume aveau răni de mitralieră de artilerie.

Întrebare: De ce întrebați? Avem puțin timp.

Serghei Lavrov: Avem puțin timp, dar nu vreți să-mi spuneți de ce continuati sa spuneti neadevăruri, ca să spun mai suav. V-am pus o întrebare despre modul în care BBC a acoperit evenimentele din Bucha.

Întrebare: Nu am fost la Bucha. Sunt în Rusia și de aceea vă întreb despre poziția Rusiei. Scopul operațiunii așa cum a fost declarat de președintele Putin pe atunci este schimbarea regimului, nu-i așa?

Serghei Lavrov: Scopul operațiunii este de a proteja drepturile rușilor care au fost ignorate flagrant nu numai de regimul de la Kiev, ci și de întregul Vest și de comunitatea civilizată care a refuzat să pună în aplicare Acordurile de la Minsk.

Întrebare: Pe 25 februarie a acestui an, Vladimir Putin s-a adresat soldaților ucraineni și i-a îndemnat să preia puterea în mâinile lor, pentru că Rusiei i-ar fi mai ușor să se împace cu ei decât cu această bandă de dependenți de droguri și neonazi de la Kiev. Acesta sună ca un apel direct la o rebeliune militară.

Serghei Lavrov: Nu, sună ca o chemare directă pentru a-și îndeplini datoria militară în loc să-i slujească pe naziștii care anulează tot ceea ce nu place regimului lor, inclusiv educația, cultura și mass-media ruse. Nu au anulat BBC pentru că de opt ani nu ați spus adevărul despre ceea ce se întâmpla acolo. V-am pus o întrebare: dvs. sau vreunul dintre colegii dvs. de la BBC ați mers în Donbass în cei opt ani când soldații de la Kiev bombardau civilii acolo?

Întrebare: Pe parcursul a șase ani, BBC a contactat de multe ori conducerea din zonele conduse de separatiști, cerând permisiunea de a merge să vadă ce se întâmplă. Ni s-a refuzat intrarea de fiecare dată. Cred că dacă genocidul ar fi avut cu adevărat acolo, ar fi fost interesați să ne lase să venim și să vedem, dar nu. De ce ni s-a refuzat intrarea?

Serghei Lavrov: Nu știu de ce vi s-a refuzat intrarea. Jurnaliştii noştri au lucrat acolo 24/7 şi au arătat rezultatele bombardamentelor de către batalioanele de la Kiev. Ar fi trebuit să mergeți pe partea ucraineană a liniei de contact. Ei nu au o astfel de distrugere acolo.

Întrebare: Recent, președintele dumneavoastră l-a elogiat pe Petru cel Mare pentru recuperarea teritoriilor primordiale ale Rusiei și chiar a adăugat că „să ne întoarcem și să ne întărim de asemenea este destinul nostru”. Câte teritorii în plus și ce teritorii veți revendica?

Serghei Lavrov: Președintele Vladimir Putin a spus totul. Nu am nimic de adăugat. Vă voi spune din nou: vreți să uitați tot ce a precedat acest eveniment. Dvs. negați, anulați și nu vreți să auziți ce s-a întâmplat înainte de 24 februarie a acestui an, ce s-a întâmplat înainte de votul din Crimeea. Nu puteți accepta că suntem foarte răbdători. Dar când răbdarea se epuizează, răspundem la grosolănie și umilirea poporului rus, precum lovitura de stat din februarie 2014 când puterea a fost preluată de persoanele care au anulat statutul regional al limbii ruse și urmau să-i alunge pe ruși din Crimeea (ei au trimis acolo oameni înarmați). Ce a raportat BBC despre asta? Nimic. Ați spus că acesta este un proces democratic normal.

Întrebare: Puteți spune categoric că Rusia nu va lansa o altă operațiune specială și nu va invada teritoriile învecinate?

Serghei Lavrov: Serghei Lavrov: Am crezut în cuvinte foarte mult timp. Tovarășii dvs. de arme, compatrioții dvs. împreună cu alți membri ai Alianței Nord-Atlantice au proclamat solemn un principiu al securității indivizibile în care nimeni nu are dreptul să-și sporească securitatea în detrimentul securității altora. Când am spus că cele cinci extinderi ale NATO ne subminează securitatea, am fost pur și simplu ignorați. Acum, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că trebuie să vorbească cu Rusia și nu ar trebui să-i umilească pe ruși. Știi cine i-a răspuns? Un ministru ceh de externe Jan Lipavsky. El a spus că Macron nu a înțeles nimic, lăsând să se înțeleagă că rușii trebuie umiliți. Care este atitudinea dvs. față de asta?

Întrebare: Vreau să vă întreb despre britanicii care au primit recent o condamnare la moarte…

Serghei Lavrov: Ar trebui să faci un interviu în Republica Populară Donețk despre asta.

Întrebare: Rusia este singura țară care recunoaște RPD.

Serghei Lavrov: Nu, nu este unica, mai multe țări le-au recunoscut.

Întrebare: Cred că RPD are o mare influență în Rusia.

Serghei Lavrov: Suntem prieteni și aliați.

Întrebare: În ochii Occidentului, Rusia este responsabilă pentru acești oameni. Crezi că condamnarea la moarte…

Serghei Lavrov: Nu mă interesează deloc „ochii Occidentului”. Mă interesează doar dreptul internațional, conform căruia mercenarii nu sunt combatanți. Deci nimic nu contează în ochii dvs..

Întrebare: Nu sunt mercenari, au slujit în Forțele Armate ucrainene.

Serghei Lavrov: Acest lucru ar trebui să fie stabilit de instanță.

Întrebare: Credeți că instanța de acolo este independentă?

Serghei Lavrov: Sunt încrezător că acolo au instanțe independente. Credeți că instanțele dvs. sunt independente? După moartea lui Alexandru Litvinenko, instanța dumneavoastră „independentă” a anunțat „procesul public”, adică a clasificat cazul. Ați făcut același lucru cu Skripals. Asta e legea dvs..

Întrebare: Guvernul Marii Britanii v-a contactat în legătură cu soarta acestor soldați?

Serghei Lavrov: Nu am informații despre faptul că ne-au contactat. Sunt obișnuiți să facă totul public. Au început să spună că sunt îngrijorați de soarta supușilor lor. Nu știu dacă ne-au contactat sau nu. Ar trebui să contacteze DPR.

Întrebare: Cum ați caracteriza relațiile cu Regatul Unit acum? A spune că sunt răi ar însemna o expunere blândă.

Serghei Lavrov: Cred că nu mai este loc de manevră în relație. Boris Johnson și Elizabeth Truss spun public că trebuie să învingă Rusia și să o îngenunchieze. Hai, fă-o!

Întrebare: Cum vede Moscova acum Marea Britanie?

Serghei Lavrov: Este o țară care sacrifică din nou interesele poporului său de dragul ambițiilor politicienilor, care se gândesc doar la următoarele alegeri și la nimic altceva.

Întrebare: Dvs. criticați țările care furnizează arme Kievului. Cine are mai mare vină, țările care furnizează arme unei țări, care își apără teritoriul, sau țara care a atacat-o?

Serghei Lavrov: Cum își apără teritoriul, când bombardează propriii cetățeni? Permiteți-mi să vă reamintesc încă o dată: Vladimir Zelensky a spus în septembrie 2021 că cei care gândesc în rusă și simt că sunt ruși ar trebui să se întoarcă în Rusia. De ce nu vorbiți despre asta? De ce ignorați evenimentele trecute? Acum, când bombardează propriile orașe, sate, piețe, case de maternitate și spitale, totul este în regulă [cu dvs.]. Mă întrebați de ce Rusia poartă un „război”, ca răspuns la ceea ce arătăm noi. Dacă nu arată în Marea Britanie consecințele bombardamentului [ucrainean] de la Donețk, Kramatorsk și alte locuri, cu siguranță îl puteți viziona aici. Raportați ceva despre asta?

Întrebare: Ați spus că apărați Donbass-ul și persoanele din Donbass. V-am spus că de la începutul operațiunii au murit de douăzeci de ori mai multe persoane…

Serghei Lavrov: Și v-am spus că aceste persoane sunt ucise de neonazişti. Vă întreb: Arătați rezultatele bombardării orașelor și satelor de către AFU? Sau nu le arătați în rapoartele dvs.? Nu arătați, adevarat? De aceea, doriți să-mi scoateți câteva cuvinte de regret despre evoluțiile actuale pentru a trimite un raport la Londra și să folosiți cuvintele mele pentru a susține versiunea falsă a evenimentelor din Ucraina, pe care continuați să o difuzați.

Întrebare: Vă înșelați în privința asta.

Serghei Lavrov: Fiind la Moscova, nu puteți să nu vedeți ce arată jurnaliștii din Donbass, ce se întâmplă ca urmare a atacurilor de artilerie [ucrainene] asupra orașelor pașnice și a civililor. Informați sau nu despre asta?

Intrebare: Vreau sa vă întreb…

Serghei Lavrov: Deci asta înseamnă că nu.

Întrebare: Sunt în Rusia de aproape 30 de ani. Am făcut turul țării. Fraza pe care am auzit-o cel mai mult în satele și orașele pe care le-am vizitat a fost „dacă n-ar exista război”. Înțeleg că țara dumneavoastră a suferit pierderi teribile, de aceea este incredibil că țara dumneavoastră a „declanșat un război” în Ucraina. Nu înțeleg de ce era necesar. Să ruinezi Ucraina și viitorul propriei țări?

Serghei Lavrov: Am înțeles punctul dvs. de vedere. Nu aveți probleme pentru a înțelege cursul politic urmat de Kiev în ultimii zece ani, pentru a anula orice lucru rusesc, nu-i așa? Credeți că „dacă nu ar fi existat război” înseamnă o posibilitate de a umili rușii și Rusia (cum a spus ministrul de externe ceh, în răspunsul dat lui Emmanuel Macron, care s-a pronunțat împotriva umilirii rușilor). Din anumite motive, nimeni nu vorbește despre asta. V-ați agățat de ceea ce aveați nevoie pentru linia dvs., pentru narațiunea emisiunilor dvs..

Expresia „dacă nu ar fi existat război” este adânc înrădăcinată în poporul rus. Dar are de asemenea înrădăcinată mândria, ceea ce numim respect de sine, pe care încearcă să-l ia tuturor rușilor din Ucraina, cu sprijinul dumneavoastră.

Va continua

Karen Smith de la The Saker

<!–

–>

(function(d, s, id){
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = „https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.