Accidente Biserica Ortodoxă Cutremur Environment and Nature European Union National Natural ro-alert Societate Știri

Banca centrală din Rusia a majorat rata dobânzii de referință la 6,5%, într-o încercare de a reduce inflația

Banca centrală din Rusia a majorat vineri rata dobânzii de referință la 6,5%, într-o încercare de a reduce inflația, instituția anunțând că sunt posibile și alte creșteri suplimentare ale ratei, relatează CNBC.

Decizia de a crește rata de la 5,5% a fost în conformitate cu previziunile unui sondaj Reuters. Banca Rusiei a majorat ratele cu 50 de puncte de bază luna trecută.

Decizia de vineri, cea de-a patra creștere a ratei din acest an, a venit după ce inflația, principala zonă de responsabilitate a băncii centrale, a depășit așteptările și a accelerat la 6,5% în iunie, cea mai mare valoare din august 2016, când dobânda cheie era 10,5%, scrie Mediafax.ro.

„Dacă situația se dezvoltă în conformitate cu prognoza de bază, Banca Rusiei va lua în considerare necesitatea unei creșteri suplimentare a ratei cheie la viitoarele sale reuniuni”, a declarat banca centrală într-un comunicat.

Banca centrală a declarat că inflația era la 6,5% în iulie și va ajunge la 5,7-6,2% la finele anului, înainte de a reveni la 4,0-4,5% în 2022. Banca centrală vizează o inflație de 4%.

Inflația ridicată afectează nivelul de trai și a constituit o preocupare cheie în rândul gospodăriilor înaintea alegerilor parlamentare din septembrie, în care se așteaptă ca partidul de guvernământ Rusia Unită să își păstreze dominația.

Banca centrală a spus că și-a revizuit previziunile și se așteaptă ca economia să crească cu 4,0-4,5% în 2021 față de proiecția anterioară de creștere de 3-4%.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *