National Opinii Politică Societate Știri

Norvegia comemorează 10 ani de la dublul atentat terorist comis de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik

Norvegia comemorează joi victimele atacurilor teroriste de la Oslo şi de pe insula Utoya comise în urmă cu 10 ani de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik şi soldate cu 77 de morţi, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Cu această ocazie sunt planificate mai multe evenimente comemorative la care urmează să participe supravieţuitori ai atacurilor şi membri ai familiilor îndoliate, precum şi premierul norvegian Erna Solberg şi reprezentanţi ai familiei regale.
Numele tuturor celor 77 de victime vor fi citite de mai multe ori în timpul zilei.

La un eveniment organizat joi seara, regele Harald al V-lea al Norvegiei urmează să rostească un discurs.

Pe 22 iulie 2011 extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a comis un atentat cu o maşină capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, loc în care se desfăşura o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist, unde a ucis 69 de persoane.

Atacurile au fost cele mai grave acte de violenţă comise în Norvegia după al Doilea Război Mondial. În 2012, Anders Behring Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă, şi anume 21 de ani de închisoare, care ar putea fi prelungită pe termen nelimitat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *