Accidente Biserica Ortodoxă Cutremur Environment and Nature European Union National Natural ro-alert Societate Știri

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: ‘Cofetăria cu miracole’, de Christian Escribà și Silvia Tarragó

„Un roman istoric despre arta cofetăriei Escribà din Barcelona, o carte despre tradiție cu o tușă de realism magic”, așa își începe Stelian Ion prezentarea în Mediafax.

Redăm mai jos analiza autorului.

Indiferent că vă plac sau nu dulciurile, un roman despre „magia dulciurilor” e binevenit, mai ales în momente de sărbătoare. Vă semnalăm astăzi o asemenea carte, care este o operă de ficțiune, cu întâmplări și personaje ivite din imaginația autorilor, cum țin ei înșiși să precizeze, dar cu date istorice, mai ales cele care fac referire la cofetăria Escribà, cunoscută în Barcelona și întreaga Catalonie.

Christian Escribà Tholoniat, ne spun editorii, este reprezentantul celei de-a patra generații de cofetari barcelonezi care, în 1906, au înființat ceea ce avea să devină cofetăria Escribà, astăzi parte a patrimoniului cultural și gastronomic al Catalunyei. Și-a început ucenicia la 16 ani și s-a perfecționat atât cu mari maeștri catalani, cât și francezi. A câștigat numeroase medalii de aur și premii internaționale și a lucrat la Paris, Viena și Barcelona. A înființat primul showroom de produse de cofetărie din Europa, e membru al Academie Culinare Franceze, iar Academia Spaniolă de Gastronomie i-a acordat titlul de cel mai bun cofetar din Spania. Semnează primul său roman, cel de față, împreună cu scriitoarea Sílvia Tarragó Castrillón, poetă, prozatoare și jurnalistă, care a condus vreme de 14 ani librăria Proa Premià. A debutat în 1998 cu un volum de versuri premiat, a mai publciat povestiri, cărți pentru copii, premiate și ele.

Mai spun editorii: „O incursiune în istoria și în atmosfera Barcelonei, Cofetăria cu miracole pornește de la povestea adevărată a cofetăriei Escribà, un loc emblematic pentru toată Catalunya. O călătorie în universul catalan care acoperă aproape un secol, romanul ne face părtași la sărbători și tradiții locale deosebit de pitorești, precum și la evenimente care au marcat dramatic viața oamenilor, urmărind două destine, cel al lui Mateu Serra și cel al tinerei Alba. Un tablou plin de culoare al Barcelonei, o feerie care are în centrul său magia dulciurilor.

Mateu Serra, un orfan răzbătător care are sclipirea de a transforma o mică brutărie de cartier într-o cofetărie modernă, va deveni întemeietorul unei dinastii. Alba, a cărei naștere pare să se afle sub semnul unei stele norocoase, vine pe lume în zorii zilei de Crăciun a anului 1926, când peste Barcelona se așază o ninsoare miraculoasă. Pasionată de dulciuri și înzestrată cu un talent neobișnuit, manifestat încă din copilărie, Alba nu-și dorește decât să lucreze la faimoasa cofetărie Escribà, de care intuiește că este legat drumul ei în viață.”

Pe lângă povestea fermecătoare, care va atrage cu certitudine cu deosebire lectorul feminin, cartea mai conține și o mulțime de rețete risipite ici și colo, produsele finale lăsându-ți gura apă. „Alba învățase să facă prăjituri ca un fel de omagiu adus trecutului.”

„Un roman istoric despre arta cofetăriei Escribà din Barcelona, o carte despre tradiție cu o tușă de realism magic.“ — La República

Christian Escribà și Silvia Tarragó – Cofetăria cu miracole. Traducere din catalană și note de Alexandru M. Călin. Editura Humanitas fiction, colecția Raftul Denisei. 274 pag.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *