Milioane de americani se confruntă cu iminenta lipsă de adăpost, după ce democrații au părăsit Washingtonul fără a prelungi un moratoriu de evacuare, care va expira sâmbătă. Cu toate acestea, cei mai mari proprietari corporativi din America sunt pe cale să ucidă.
Un moratoriu de evacuare de 11 luni care a împiedicat zeci de milioane de americani să-și piardă casele în timpul închiderii economice induse de coronavirus expiră pe 31 iulie, după ce Congresul a părăsit Washingtonul pentru reces, fără a trece un proiect de lege pentru prelungirea acestuia.
Moratoriul a fost pus în aplicare de către administrația Donald Trump anul trecut și prelungit de către administrația Joe Biden în iunie, însă o hotărâre a Curții Supreme din aceeași lună a declarat că prelungirea ulterioară ar necesita „autorizație clară și specifică a Congresului”. Președintele Biden le-a cerut săptămâna aceasta aliaților săi din Congres să adopte un proiect de lege care extinde interdicția de evacuare, iar democrații din Cameră au avut suficiente voturi pentru a face acest lucru, dar totuși nu au făcut-o. Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a menționat eșecul de a nu avea „suficient timp pentru a-l socializa în cadrul caucusului nostru, precum și pentru a construi consensul, mai ales într-o perioadă de Covid”.
Răspunsul tipic Washingtonian al lui Pelosi nu va face prea mult pentru a calma milioane de americani din spatele chiriei lor. O cifră precisă aici este greu de identificat, dar Moody's estimează că șase milioane de chiriași sunt în întârziere, în timp ce mai mult de 3,5 milioane de persoane au declarat Biroului de recensământ al SUA la începutul lunii iulie că se confruntă cu evacuarea în următoarele două luni. Începând de sâmbătă, nu mai sunt protejați de gazon pe stradă.
Moratoriul s-a aplicat și proprietarilor de case din spatele ipotecilor și care se confruntă cu executarea silită, două milioane dintre ei, mai precis, potrivit cifrelor de la Universitatea Harvard.
Opt milioane de locuințe ar putea fi în curând vacante, iar unii dintre cei mai mari proprietari corporativi din America așteaptă probabil să le rupă. Fondurile de pensii uimitor de bogate, cum ar fi BlackRock și Blackstone, au cheltuit pandemia cumpărând case , de multe ori cu mult peste prețul pieței, în vederea închirierii lor către aceiași americani la prețuri de acum de pe piață. Moratoriul de evacuare a fost, în unele cazuri, o sabie cu două tăișe, proprietarii mici „mama și pop”, incapabili să încaseze chiria de la chiriașii lor, nu au avut de ales decât să vândă BlackRock și cei din jur.
Acest proces este în desfășurare de la recesiunea economică din 2008 și dincolo de granițele SUA. ONU în 2019 a acuzat-o pe Blackstone că „a făcut ravagii în dreptul chiriașilor la securitate și a contribuit la criza mondială a locuințelor”.
De data aceasta, privesc piața pe cufere de război și mai mari. BlackRock, de exemplu, a fost angajat de Rezerva Federală anul trecut pentru a cumpăra credite ipotecare în numele său, aparent pentru a susține economia SUA de recesiunea indusă de virus. Fed a apelat la BlackRock și în 2008, iar parteneriatul s-a dovedit profitabil. BlackRock gestionează acum active de peste 7 trilioane de dolari, în creștere de la 1,3 trilioane de dolari în momentul ultimei crize economice.
Clasa mijlocie americană deține încă mai mult decât dublul bogăției primului procent din țară, iar proprietatea asupra locuințelor este recunoscută universal ca primul pas către dobândirea calității de membru al acestei clase. Guvernul SUA a recunoscut de mult acest lucru, Departamentul pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană declarând până în 2004 că cumpărarea unei case poate fi „cea mai importantă sursă de acumulare de avere și securitate financiară finală” pentru familiile cu venituri medii mici.
Pur și simplu, o națiune de chiriași nu este o națiune sigură din punct de vedere financiar și, atunci când proprietarii de corporații cumpără case pentru a închiria pe termen nelimitat și, făcând acest lucru, cumpără cumpărătorii independenți din piață, ei redistribuie bogăția din clasa mijlocie în fracțiunea unei procent în partea de sus.
Opoziția la moratorul de evacuare a fost puternică și a venit de la stânga și la dreapta deopotrivă. Progresi precum reprezentantul Missouri Cori Bush (D) și reprezentantul Minnesota Ilhan Omar (D) au organizat vineri seară un somn pe treptele Capitoliei pentru a protesta împotriva indiferenței aparente a colegilor lor democrați față de trecerea unei prelungiri moratorii. Acești progresiști au solicitat în mod repetat reducerea chiriei în masă și locuințe subvenționate de guvern, susținând că „locuința este un drept al omului”.
Buna dimineata. Moratoriul de evacuare expiră diseară la miezul nopții. Am fi putut să-l prelungim ieri, dar unii democrați au plecat în vacanță. Am dormit aseară la Capitoliu pentru a le cere să se întoarcă și să-și facă treaba. Astăzi este ultima lor șansă. Suntem încă aici. pic.twitter.com/vnwIrAokll
– Cori Bush (@CoriBush) 31 iulie 2021
Dreapta populistă, diferită de republicanii pro-business mai tradiționali din Congres, și-au concentrat furia asupra BlackRock și Blackstone, pentru rolul lor de a le nega americanilor obișnuiți o parte din bogăția țării.
Este datoria și responsabilitatea noastră morală să ne ridicăm pentru muncitorii americani. BlackRock și alții continuă să cumpere cât mai mult teren posibil pe măsură ce cetățenii noștri devin iobagi. Pentru #SaveAmerica avem nevoie de #AmericaFirst populisti care să ne reprezinte poporul. pic.twitter.com/NTjQNx96N6
– Joe Kent pentru WA-3 (@ joekent16jan19) 31 iulie 2021
Și apoi Blackrock va cumpăra proprietatea și vă va închiria. Nu vei deține nimic și nu vei mânca gândaci. Bine ați venit la Marea Resetare. Amuzant cum se întâmplă să apară COVID exact la momentul potrivit. https://t.co/Xh9MhJyxAM
– RAMZPAUL (@ramzpaul) 31 iulie 2021
În mod curios, aparent nu există nicio voință politică pentru a combate dezamăgirea Americii susținută de corporații. Republicanii care mărturisesc că apără libertatea clasei de mijloc ale Americii au rămas în mare măsură tăcuți, cu totul străin dat fiind faptul că o națiune de chiriași se încadrează în linie cu inițiativa „Great Reset” a Forumului Economic Mondial, un plan ambițios de remodelare a postului mondial -economie pandemică într-una în care cetățeanul mediu „ nu deține nimic ”. De altfel, CEO-ul BlackRock, Larry Fink, este administrator al WEF.
Nici democrații nu se opun. Explicând lipsa unui vot de vineri, președintele Pelosi a spus că „[democrații] au aflat doar despre asta ieri”, o declarație bizară, dat fiind faptul că se aștepta sfârșitul moratoriului timp de o lună. Și, deși Biden a făcut apel la Congres pentru a aproba proiectul de lege, este dificil să ia în serios acest apel, având în vedere conducta de personal dintre BlackRock și administrația Biden.
Brian Deese a ocupat funcția de șef global pentru investiții durabile la BlackRock, iar acum conduce Consiliul Economic Național. Wally Adeyemo este fost consilier senior la BlackRock, iar acum servește ca secretar adjunct al Departamentului Trezoreriei. Mike Pyle era un strateg de investiții la BlackRock, acum este consilierul șef economic al vicepreședintelui Kamala Harris.
Și, în timp ce Biden a cerut vineri statelor să utilizeze finanțarea federală din planul american de salvare pentru a salva chiriașii, aceste eforturi au fost fragmentare până acum. Deocamdată, mulți americani care rămân în urmă cu chiria sunt singuri.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!