
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
ACTUALIZARE 3.03.2022, ORA 2:
Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit și nu avea copii.
Din anul 2014, el îndeplinea funcția de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea.
Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de MApN, o comisie a Statului Major al Forțelor Aeriene și de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
„Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20,00, iar la ora 20,03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei”, precizează sursa citată.
MApN anunță că toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice de miercuri seara – MiG-21 LanceR și IAR 330 Puma – au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.
Amintim în acest contexc că Insula Șerpilor, baza militară cu capacități de război electronic, a fost ocupată de forțele ruse chiar la începutul războiului din Ucraina.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Aeronava MiG 21 LanceR decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
Nici elicopterul trimis în ajutor nu a avut o soartă mai bună
Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44, anunță MApN.
Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din 5 militari, era zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Reacția MApN: O seară neagră pentru Armata Română
Costi Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a confirmat, miercuri seara, la B1 TV, moartea celor cinci militari din elicopterul plecat să caute epava avionului MIG 21 LanceR în județul Constanța.