man Model National Știri

Întâlnire trilaterală la Beijing. Macron și Ursula încearcă să-l convingă pe Xi să medieze războiul din Ucraina. TRANSMISIE ÎN DIRECT

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

Președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat joi pe președintele chinez Xi Jinping să se înțeleagă cu Rusia și să ajute la încheierea războiului din Ucraina, în timp ce cei doi au avut prima dintr-o serie de întâlniri la nivel înalt la Beijing, transmite Reuters.

„Agresiunea rusă în Ucraina a dat o lovitură stabilității (internaționale)”, i-a spus Macron lui Xi, stând alături de președintele chinez în fața Marii Săli a Poporului, înainte de întâlnirea lor. „Știu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la rațiune și pe toată lumea la masa negocierilor”.

Vizita lui Macron, alături de șefa UE, Ursula von der Leyen, are loc după ani de relații acide cu Beijingul din cauza unor probleme, inclusiv a unui pact de investiții blocat, a criticilor privind transparența Chinei în ceea ce privește COVID-19 și a reticenței Chinei de a condamna Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Dar, adresându-se presei după sosirea sa de miercuri, Macron a declarat că Europa trebuie să reziste reducerii legăturilor comerciale și diplomatice cu China și să respingă ceea ce unii au prezentat ca fiind o „spirală inevitabilă” a tensiunilor dintre China și Occident.

Ursula Von der Leyen urma să se întâlnească mai târziu cu Xi, înainte ca toți trei să aibă discuții trilaterale în cursul serii.

Macron a purtat, totodată, discuții cu premierul Li Qiang înainte de a se întâlni cu Xi.

În comentariile raportate de mass-media de stat CCTV, Xi a declarat că China și Franța au capacitatea și responsabilitatea de a transcende „diferențele” și „constrângerile” în timp ce lumea trece prin schimbări istorice profunde.

„Atât Europa, cât și China au beneficiat enorm de pe urma acestei relații, cu toate acestea, relațiile UE-China au devenit mai complexe în ultimii ani și este important să discutăm împreună toate aspectele relațiilor noastre actuale”, a declarat Ursula înainte de a se întâlni cu Li.

Li a declarat că parteneriatul cu UE și Franța se află la „un nou punct de plecare” și că ambele părți ar trebui să adere la „respect reciproc și la o cooperare avantajoasă pentru ambele părți”.

În ceea ce o privește, China dorește să se asigure că Europa nu urmează ceea ce consideră a fi eforturile conduse de SUA de a limita ascensiunea sa și există cel puțin speranțe de vindecare a diviziunilor cu Franța.

„Se așteaptă ca vizita lui Macron să producă rezultate concrete în promovarea cooperării economice și comerciale între China și Franța, precum și să crească încrederea reciprocă politică”, a scris într-un editorial publicația de stat Global Times.

„Este demn de remarcat faptul că diverse forțe din Europa și SUA acordă o atenție deosebită vizitei lui Macron și își exercită influența în direcții diferite”, a scris Global Times. „Cu alte cuvinte, nu toată lumea dorește ca vizita lui Macron în China să se desfășoare fără probleme și cu succes”.

Atât Macron, cât și von der Leyen au declarat că doresc să convingă China să își folosească influența asupra Rusiei pentru a aduce pacea în Ucraina sau, cel puțin, să descurajeze Beijingul să sprijine direct Moscova în conflict.

   

  

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *