man Model National Opinii

Iulian Capsali: ORTODOXIA PE CRUCE

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!

La Kiev, cabala care stăpânește țara batjocorește starețul Lavrei Pecerska, Mitropolitul Pavel, care primește două luni de arest cu o cătușă electronică la picior, pusă public, după un proces cu ușile închise.

Imediat, în presa aservită globalismului apar demascări, cum că mitropolitului îi plac eșarfele de lux (sic!) și Mercedesurile. Normal, și Ceaușescu avea robineți de aur la baie, și Patriarhul Daniel se lăfăie în mașini scumpe și ridică „catedrale”, în timp ce ard tinerii la Colectiv și nu avem spitale care să-i îngrijească.

Cunoaștem bine aceste tertipuri care merg bine la masele de manevră #rezist, folosite perpetuu de Securitatea Globalistă împotriva Bisericii, a Familiei, a oricărei forme de suveranitate.

Avem însă un caz la noi în țară: Episcopul Caransebeșului, PS Lucian Mic, îl suspendă de la slujire pe preotul Laurențiu Iacob, care a refuzat – conform propriei conștiințe, dar fundamentat pe CANOANELE BISERICII ORTODOXE – să slujească împreună cu heterodocșii.

Datoria creștinului este de iubire, chiar dusă până la sacrificiu, pentru celălalt, indiferent ce culoare are, ce confesiune și ce păcate are – duminica aceasta a fost a Sfintei Maria Egipteanca, o femeie pentru care plăcerea carnală era robie completă, o nimfomană pentru care nici nu contau banii dați de cei care o foloseau, dar care, prin pocăință, a ajuns la un nivel de sfințenie pe care nu-l putem accede nici cu mintea.

Dar NICIODATĂ nu putem relativiza credința, nu putem face un ghiveci spiritual pe criteriul că toți avem același Dumnezeu, întrucât suntem datori să apărăm Adevărul. Or spunem clar în Crezul niceo-constantinopolitan, repetat la TOATE LITURGHIILE făcute pe acest pământ de 1642 de ani: „Întru UNA sfântă, sobornicească și apostolească Biserică.” Nu două, nu nouă. UNA și punct.

Există o predispoziție spre ecumenism în vestul țării din cauza moștenirii istorice occidentalizante, spre deosebire, să zicem, de Dobrogea, unde diferitele nații conviețuiau în pace fără să accepte eclectismul religios.

Canoanele sunt foarte limpezi, iar în 2008, Sf. Sinod al BOR, în urma căderii ecumeniste a Mitropolitului Nicolae Corneanu și a P.S. Sofronie Drincec, le-a reiterat.

Atunci, din cei 48 de ierarhi ai BOR, doar veșnicul de pomenire IPS Bartolomeu a cerut caterisirea celor doi ierarhi, conform canoanelor. Restul au tăcut. Presiunea mare a fost atunci a mănăstirilor și a laicilor care au cerut o delimitare clară a Sinodului BOR de manifestările ecumeniste și punerea în aplicare a Sfintelor Canoane.

Ca o paranteză, e de reținut că în fruntea celor care îl apărau atunci pe IPS Nicolae, cel ce dusese Biserica într-o mare criză prin împărtășirea într-o biserică cu care ortodocșii nu sunt în comuniune, se aflau Teodor Baconschi și Cristian Bădiliță. Cel din urmă, mai cinstit, a trecut între timp la catolicism.

În fine, comunicatul din 2008 al Sf. Sinod, care i-a iertat pe cei doi ierarhi și care, spuneam noi atunci, „a redescoperit canoanele”, a precizat foarte clar, citez:

„În legătură cu comportamentul sacramental și liturgic al ierarhilor, preoților, diaconilor, monahilor, monahiilor și credincioșilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române în relație cu alte culte, pe temeiul Sfintelor Canoane și al învățăturii de credință ortodoxă, Sfântul Sinod a hotărât că nu este îngăduit niciunui ierarh , preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtășească euharistic în altă Biserică creștină. De asemenea, NU ESTE ÎNGĂDUIT NICIUNUI CLERIC ORTODOX SĂ CONCELEBREZE SFINTELE TAINE și IERURGII CU SLUJITORI AI ALTOR CULTE.

CEI CE NU SE SUPUN acestei hotărâri PIERD COMUNIUNEA CU BISERICA ORTODOXĂ și, în consecință, VOR SUPORTA SANCȚIUNI CANONICE corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: DEPUNEREA DIN TREAPTĂ SAU CATERISIREA, ÎN CAZUL CLERICILOR, și oprirea de la împărtășanie a credincioșilor mireni.”(sublinierile mele)

În consecință, în urma actului public care cuprinde hotărârea Sf. Sinod, ar fi necesar ca preotul Laurențiu Iacob să fie repus imediat în drepturi, felicitat de Sf. Sinod că nu a cedat ereziei ecumeniste (aveți în imagine scrisoarea trimisă ierarhului locului), iar PS Lucian Mic să suporte consecințele căderii sale conform cu canoanele Bisericii și cu hotărârile Sfântului Sinod.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *