Cultură man Model National

1 martie: Marele compozitor român Eugen Doga împlinește 86 de ani. La Mulți Ani!

Compozitorul Eugen Doga,  renumit în toată lumea pentru valsul considerat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX,  împlinește astăzi 86 de ani.

Maestrul s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău, la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău.

Eugen Doga este un compozitor de talie universală. A scris muzică pentru circa 200 de filme; romanțe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă, conform Unimedia.

Celebra compoziție din filmul „Tandra și gingașa mea fiară” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.

În anul 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei, Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX”.

Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *