
Un studiu bombă dezvăluie planurile reale ale Ucrainei . Potrivit studiului realizat de compania Nibulon, care este o companie de amvergură din Ucraina, aceștia nu vor să dragheze doar canalul în sine, ci și o porțiune importantă a brațului Chilia, totul în interes comercial, aparent: pentru a facilita trasportul de cereale. Cu alte cuvinte, aceștia vor construi un nou terminal lâgă Portul Ismail, aflat pe brațul Dunării, care desparte în cele din urmă România de Ucraina.
Potrivit acestui studiu, se poate deduce faptul că Ucraina vrea să dubleze adâncimea brațului, cu peste 8 metri. Desigur, compania care a executat așa zisele studii de „fezabilitate” care presupun și impactul lucrărilor asupra mediului, a susținut că au finalizat doar anul trecut cercetările, urmând să realizeze mai multe lucrări, precum „construirea de silozuri”, „înființarea unei flote”, „lucrări de dragare” și „construirea de structuri hidraulice”.
Trebuie atras atenția asupra faptului că adâncimea medie a brațului Chilia este de circa 4 metri în momentul de față iar dragarea ar mări și mai mult volumul de apă transportat de acest braț al Dunării și în final ar duce la scăderea apei Deltei Dunării, cu consecințe mari asupra biodiversității.
Lucrările s-ar extinde, conform planului, pe o suprafață de 10,4 hectare, care se află de-a lungul canalului de navigație „Vâlcov – Ismail Ceatal”, care apare în studiul companiei Nibulon. Însă acesta este de fapt, brațul Chilia al Dunării, adică granița dintre România și Ucraina, asta în comparație cu canalul Bâstroe, care se află integral pe teritoriul Ucrainei, pornind din brațul Chilia și terminându-se după 12 kilometri, în Marea Neagră.