Prima femeie hirotonită pastor în Țara Sfântă: „Este tot ceea ce mi-am dorit”
Sally Azar, o palestiniană din Ierusalim, a devenit prima femeie hirotonită pastor în Israel, în cadrul unui eveniment organizat duminică de biserica luterană din inima orașului vechi, la care au participat sute de persoane, scrie BBC.
„M-am entuziasmat mai mult văzând entuziasmul altor oameni. Este un sentiment de nedescris să faci acest pas cu sprijinul bisericii. Sper că multe fete și femei vor ști că acest lucru este posibil și că alte femei din alte biserici ni se vor alătura. Știu că va dura mult timp, dar cred că ar putea fi interesant dacă acest lucru se va schimba în Palestina”, a afirmat Azar.
Sally a fost hirotonită de tatăl ei, episcopul Sani Azar. Ea a afirmat că, deși exemplul părintelui a inspirat-o, nu s-a simțit niciodată presată să studieze teologia.
„Este tot ceea ce mi-am dorit, ceea ce am fost chemată să fac”, spune ea.
Ca pastor, ea va prelua diferite sarcini, inclusiv conducerea serviciilor și studiile biblice în Ierusalim și în Beit Sahour, în Cisiordania ocupată, pentru congregațiile vorbitoare de limba engleză.
„Este o zi mare pentru viața bisericii noastre, este un pas important înainte”, a comentat reverendul Dr. Munther Isaac, pastor luteran din Betleem și Beit Sahour.
Majoritatea creștinilor din regiune aparțin bisericii greco-ortodoxe și latino-catolice, care nu permit femei preoți. Cu toate acestea, hirotonirea femeilor a avut loc într-un număr tot mai mare de biserici protestante, în ultimele decenii. Acestea au mici congregații locale și conduc școli și spitale în Israel.
Hirotonirea femeii ca pastor este un subiect foarte fierbinte în multe dintre confesiunile creștine, unii considerând-o ca „prim pas spre compromis”.
„Oriunde există o societate și o cultură patriarhală, ceea ce s-a întâmplat cu Sally este un pas major”, spus Antje Jackelen, fost arhiepiscop al Bisericii Suediei.
„Acceptăm femei profesoare, acceptăm să mergem la operații efectuate de femei și este ciudat că încă mai trebuie să argumentăm că femeile pot preda Biblia sau pot săvârși sacramentele”, a subliniat Dr. Munther Isaac.
„Acest lucru îmi spune că, în ciuda progreselor pe care le-am făcut ca palestinieni, când vine vorba de împuternicirea femeilor și a drepturilor femeilor, mai este de făcut”, a mai adăugat el.
NOTĂ OrtodoxINFO
Bisericii, precum: vizitarea femeilor bolnave sau aflate în închisoare, pregătirea pentru botez sau catehizarea femeilor care urmau să intre în Biserică.
[1] Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre feciorie 4, PG 48,535.
[2] ”Căci nu ar fi un lucru mare fecioria, dacă n-ar fi mai bună decât ceea ce este bun”, Sfântul Grigorie Teologul, Cuvântarea 37: 10, PG 36,293BC. ”Bun lucru este nunta și de aceea fecioria este un lucru minunat, fiindcă mai bine este ceva mai bun decât ceva bun”, Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre feciorie 10, PG 48,540.
[3] Matei 19: 11.
[4] Teofan al Niceei, Cuvânt despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu 11, ed. M. Jugie, Theophanes Nicaenus († 1381), Sermo in Sanctissimam Deiparam, Lateranum Romae 1935, p. 64.
[5] ”Preoția este ca un mijloc între firea dumnezeiască și cea omenească, pentru ca pe una să o vindece, iar pe cealaltă să o facă să lucreze schimbarea în mai bine”, Isidor Pelusiotul, Epistolă 20, PG 78,745C. Lucrarea aceasta a fost realizată în mod esențial în persoana Maicii Domnului. Vezi Grigorie Palama, Omilia 53,25, ed. S. Oikonómou, pp. 161-62. Arhimandritul Sofronie, Zidind Templul lui Dumnezeu în noi și în frații noștri, vol. 3, Essex (Anglia) 2014, p. 47.
[6] Epifanie al Ciprului, Panarion 49, PG 42, 745BC.
[7] Ignatie al Antiohiei, Către Magnezieni 4. Către Tralieni 3: 1.
[8] Prezența lui Dumnezeu ca Tată în Vechiul Testament sau ca Tată, Fiu și Duh Sfânt în Noul Testament și în Biserică nu promovează genul masculin sau neutru, nici nu desconsideră genul feminin, ci, prin terminologia convențională omenească, Îl înfățișează pe Dumnezeul necreat, mai presus de orice diviziune și diferențiere pe genuri, omului creat și divizat. (…) În sfârșit, noțiunea de om, care este de genul masculin, sau cea de divinitate, care este de gen feminin, nu face referire la genul respectiv, ci la omul întreg, la umanitate, și respectiv la divinitate.
[9] ”Dacă era rânduit femeilor să aducă slujire preoțească lui Dumnezeu sau să lucreze ceva canonic în Biserică, trebuia mai degrabă ca această slujire preoțească să o săvârșească Maria în Noul Testament, cea care s-a învrednicit să primească în însuși pântecele ei pe Împăratul a toate, pe Dumnezeul ceresc, pe Fiul lui Dumnezeu, a cărei mitră templu s-a făcut și sălaș în iconomia întrupării Domnului, după iubirea de oameni a lui Dumnezeu, și taină înfricoșătoare s-a pregătit”. Epifania al Ciprului, Panarion 3,59,3,PG 42,744AB
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor.
Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!