Eveniment finance Politică Politics Societate

SALARIUL MINIM CRESTE DE LA 1 IANUARIE – In prezent este 2.550 lei. Suma neta la care va ajunge in 2023 (Document)

Salariul minim va creste din 1 ianuarie 2023 la 3.000 lei lunar, fata de 2.550 lei in prezent.

Aceasta modificare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta o crestere de 17,6 %, ceea ce in valoare absoluta inseamna 450 de lei, iar in valoare neta salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar cresterea pe net de 22,2 %. Tariful orar va fi de 18,145 lei/ora pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/luna.
Stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2023 s-a facut prin negociere si acordul comun al Guvernului, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor, in cadrul sedintei Consiliului National Tripartit. De majorarea salariului de baza minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariati”.

Plata asigurarilor sociale

In expunerea de morive se arata ca „majorarea salariului de baza minim brut pe tara influenteaza si mult mai multe drepturi si obligatii, cum ar fi:
-modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim;
-modificarea bazei anuale de calcul a contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *