man Model National Știri

Victorie de ultima oră: Tribunalul Sălaj a anulat vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou, cel mai mare castel baroc din Transilvania, care a ajuns în final la o companie deținută de statul ungar

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Tribunalul Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou, prin hotărârea în primă instanță pronunțată marți, anunță MTI, citat de Știripesurse.

În urmă cu mai bine de un an, presa locală din Cluj a informat  despre vânzarea castelului către un SRL, înregistrat în 2020 și care are un singur angajat. Firma se numește Micro Vision Consult SRL și este patronată de Fechete Radu Mihai, care a plătit 800.000 de euro către compania de licitații din capitală care  aderulat afacerea, Artmark Historical Estate SRL.

După această tranzacție, castelul a fost revândut unei companii maghiare numită Manevi Zrt, care este, totodată, parte a societății Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, proprietatea statului ungar, după cum a relatat Graiul Sălajului, Gazeta de Cluj și portalul maszol.ro.
Însă, conform Știripesruse, vânzarea a fost contestată de Consiliul Județean Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempțiune la cumpărare, garantat prin lege și notificat vânzătorului. 

Castelul Weselenyi de la Jibou este cel mai mare castel baroc din Transilvania. Acesta și-a căpătat aspectul din prezent în perioada lui Wesselenyi Miklos, la finele secolului al XVIII-lea, lucrările finalizându-se în 1810. 

Castelul Wesselenyi se află în curtea Grădinii Botanice de la Jibou. Acesta e construit în stil baroc și clasicist , cu o suprafață utilă de 2.200 mp și două etaje. Asupra proprietății Wesselenyi și-au lăsat amrpenta cei mai buni pictori și arhitecți din Transilvania, printre care se numără Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *