man Model National Opinii

Valerian Stan: Putem opri războiul din Ucraina. Situațiunea (CLI)

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

* Ca să punem capăt războiului din Ucraina e nevoie să ne vaccinăm cu toții anti-Covid

*Se prea poate, iată, ca struțo-cămila chinezească („dictatură prosperă”) să se dovedească și ea neviabilă – și falimentară, cu consecințe posibil dramatice. La rându-i, „democrația administrată” rusească nu putea sfârși nici ea decât la fel – cu consecința tragică a războiului împotriva Ucrainei, dar și neavând nimeni vreo garanție că Rusia însăși nu va trece curând prin tragedii încă și mai mari.

Și totuși, acest context cred că nu este deloc unul în care Occidentul euro-atlantic să aibă motive să se vadă deja victorios dacă nu va abandona calea neo-marxismului ateist și dacă nu va renunța la iluzia din ultimele decenii că democrația și statul de drept pot fi relativizate în ce-l privește.

*În pragul iernii, rămași fără căldură și lumină din cauza rachetelor rusești care nu mai contenesc, milioane de mame și copii ucraineni se pregătesc și ei să fugă din țară. Se apropie Crăciunul, iar unii dintre ei vor căuta milă și la noi în țară. Să-i primim și să împărțim cu ei puținul pe care-l avem. Căci primindu-i pe ei, pe Mântuitorul Îl vom primi. Care anul acesta, ca și în urmă cu două mii de ani, din cauza unui alt Irod nebun, va fi iarăși fugar în țară străină.

*Dacă pe d-l general Ciucă îl scoți din tranșeele poligoanelor și-l bagi în cele ale politicii noastre incestuoase, spune numai drăcii. Prezent la nu știu ce eveniment al așa zisului PNL el a citit un discurs în care, referindu-se la acest partid în fruntea căruia a ajuns prin ordin de zi pe unitate, a spus că este singurul partid istoric care a supraviețuit ororilor regimurilor totalitare din România, „s-a reînființat imediat după căderea regimului comunist și în ultimele trei decenii a participat constant la guvernare”. Evident că aici discursul, scris cel mai probabil de cineva cu antipatii înverșunate față de partidul Maniu și Coposu, a făcut la adresa acestuia o aluzie otrăvită. Dar istoria n-o pot rescrie scribii politici ai d-lui general – altminteri un om cumsecade dar care ar face bine să-și caute consilieri onești în domeniile cu care nu e familiarizat. Istoria e deja scrisă, și n-o mai poate contesta cineva. Mai ales prin Corneliu Coposu, PNȚCD a constituit imediat după Revoluție inamicul intratabil al puterii fesenist-securiste, personalizată la vârf în anii ce aveau să vină de kgb-istul Iliescu și de securistul Băsescu. Încât numita putere a făcut tot ce-a putut să termine acest partid. În timp ce liberalii au fost „constant în ultimele trei decenii” colaboraționiști când ai partidului lui Iliescu (ceea ce sunt și la această oră) când ai lui Băsescu. Ca să nu mai spun că PNL-ul de azi e de fapt o corcitură prin „fuziune” cu partidul securistului de la Anvers. Cât despre rezultatele „guvernării din ultimele trei decenii”, ajunge să-l citez pe  d-l prezident Iohannis cu al său stat republican „eșuat” și să privim la harababura și decadența ce domnesc peste țară.

*Profitând de nenorocirea adusă de Putin pe capul Europei, marile companiile din energie de pe continent s-au gândit ele – cum naiba altfel? – să dea lovitura și să facă profituri astronomice. Numai că unele guverne, între ele cel german s-au gândit și ele să le pună numitelor companii o taxă pe profiturile excesive. Iar alte guverne (precum cel român) s-au gândit că ce bine s-au mai gândit și nemții ăștia. Așa se face că italienii de la Enel tocmai au anunțat că nu le mai place la măcelărie și că ar vrea să plece. La scurt timp, prezidentul neamț i-a convocat la Cotroceni pe austriecii de la OMV Petrom pentru un număr de teme făcute publice (iar altele nu). Drept urmare, a doua zi, cancelarul austriac s-a dedat la un șantaj puțin cam foarte insolent, de care Putin însuși ar fi fost capabil în locul lui: Austria se gândește la dreptul de veto împotriva accesului României în Schengen. La care neamțul nostru i-a dat o replică (ceva de genul Tu când vorbești cu mine să taci) care mă face să-l cred mai inteligent decât șantajistul de la Viena.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *