Life Lifestyle National podcast Politics

Partidele, presa și propaganda: legea se schimbă. Rămâne frăția?

Acum două luni, Recorder publica o amplă investigație video despre secretul cel mai bine păstrat, în România, de politicieni și de jurnaliști deopotrivă: contractele pentru presă plătite din banii publici ai partidelor. În acest episod On the Record, schimbăm perspectiva și încercăm să înțelegem ce s-a întâmplat de atunci.

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat surprins și a cerut – public, cel puțin – transparență. Premierul Nicolae Ciucă a tăcut cu subînțeles, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a văzut nevoit să-și amintească de promisiunea făcută în fața camerelor: „O să vorbesc chiar și în coaliție, să venim cu o reglementare ca să închidem aceste discuții”. Și Marcel Ciolacu a vrut să arate că se ține de cuvânt: ca din senin, Autoritatea Electorală a început să rostogolească bulgărele de modificare a legii prin care partidele își primesc banii. Dar sunt schimbările promise mai mult decât praf în ochii celor care așteaptă transparență și o finanțare de bun-simț a partidelor? Până unde poate merge aroganța față de alegător?

Răspunsurile vin de la Ovidiu Voicu și de la Mihai Voinea. Ovidiu e director executiv la Centrul pentru Inovare Publică și unul dintre puținii oameni din societatea civilă care încearcă să îndrepte legea, iar Mihai face parte din echipa de jurnaliști Recorder din spatele investigației „Prețul tăcerii”.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Unicredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *