man Model National Știri

Scor strâns la alegerile din Suedia: Dreapta conservatoare a trecut la limită în fruntea clasamentului

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Dreapta conservatoare din Suedia a trecut în fruntea clasamentului, la limită, cu aproximativ 90% din voturi numărate după alegerile generale de duminică, iar rezultatele indică un nou guvern după opt ani de guvernare social-democrată, potrivit Reuters.

Luni dimineață, cifrele arătau că dreapta conservatoare a obținut 176 de locuri în parlamentul de 349 de locuri, față de 173 pentru coaliția aflată în opoziție

Liderul moderaților, Ulf Kristersson, va fi probabil candidatul dreptei pentru funcția de prim-ministru.

„Nu știm care va fi rezultatul”, a declarat Kristersson în fața susținătorilor. „Dar sunt gata să fac tot ce pot pentru a forma un guvern nou, stabil și viguros pentru întreaga Suedie și pentru toți cetățenii săi”.

Având în vedere că voturile din străinătate și unele voturi prin corespondență nu au fost încă numărate, iar marja dintre cele două blocuri este foarte mică, rezultatele ar putea încă să se schimbe. 

Prim-ministrul social-democrat Magdalena Andersson nu și-a recunoscut înfrângerea în noaptea alegerilor, spunând că rezultatele sunt prea strânse pentru a fi stabilite.

Autoritatea electorală a declarat că un rezultat preliminar va fi disponibil cel mai devreme miercuri.

Kristersson a declarat că va încerca să formeze un guvern cu creștin-democrații și, eventual, cu liberalii, și că se va baza doar pe sprijinul democraților suedezi în parlament. 

„În acest moment se pare că va avea loc o schimbare de putere. Ambiția noastră este de a face parte din guvern”, a declarat Jimmie Akesson, liderul Democraților Suedezi, în fața susținătorilor.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *