Life Lifestyle National Natural plandemia covid-19 Technology

SUA anunță summit-ul global C0vid pe 12 mai

Washington (AFP) – Un summit global pentru a stabili sfârşitul crizei Covid-19 şi a planului pentru viitoarele crize va avea loc pe 12 mai, a declarat luni Casa Albă, chiar dacă preşedintele Joe Biden se luptă să obţină finanţare vitală pentru pandemie de la Congres.

Reuniunea virtuală va fi co-prezidată de Statele Unite, împreună cu actualul președinte al G7, Germania, președintele G20 Indonezia, președintele Uniunii Africane Senegal și Belize, actualul președinte al grupării CARICOM Caraibe.

„Summitul ne va dubla eforturile colective pentru a pune capăt fazei acute a pandemiei Covid-19 și pentru a ne pregăti pentru viitoare amenințări pentru sănătate”, au declarat țările într-o declarație comună.

Aceasta va fi a doua reuniune globală cu privire la pandemie, care a ucis peste șase milioane de persoane și a declanșat perturbări profunde în economiile și modelele comerciale de top în cei doi ani de când a început să se răspândească.

Biden a găzduit un summit similar în septembrie anul trecut, la care a îndemnat partenerii să sporească vaccinurile și să se asigure că 70% din fiecare țară au fost vaccinați până în septembrie din acest an.

Deși ratele mortalității sunt în scădere în întreaga lume, virusul continuă să se răspândească, împiedicând multe țări lider să ridice complet restricțiile, în timp ce Shanghaiul din China se află în mijlocul unui blocaj draconic.

Gazdele summitului au făcut apel la menținerea sentimentului de urgență.

„Înainte de summitul din 12 mai, facem apel la liderii mondiali, membrii societății civile, organizațiile neguvernamentale, filantropii și sectorul privat să-și asume noi angajamente și să aducă soluții pentru a vaccina lumea, a salva vieți acum și a construi o mai bună securitate a sănătății – pentru toată lumea, pretutindeni”, se arată în declarația comună.

„Apariția și răspândirea de noi variante, cum ar fi Omicron, au întărit nevoia unei strategii menite să controleze Covid-19 la nivel mondial”, se arată în comunicat.

Și chiar dacă cele mai recente variante sunt mai puțin letale, declarația summit-ului a subliniat că trebuie săexiste o abordare pentru a preveni ca viitoarele catastrofe similare să ia lumea prin surprindere.

„Știm că trebuie să ne pregătim acum pentru a construi, susține și finanța capacitatea globală de care avem nevoie, nu numai pentru variantele emergente ale Covid-19, ci și pentru viitoarele crize de sănătate”, se arată în comunicat.

Obiectivele lui Biden se confruntă cu vânturi în contra

Biden a preluat mandatul în 2021, promițând că va supera pandemia acasă, dar și punând un accent puternic pe eforturile de vaccinare a zonelor sărace ale lumii.

Statele Unite s-au angajat să livreze cel puțin 1,1 miliarde doze de vaccin Covid-19 pentru utilizare globală înainte de 2023 și până acum au livrat aproximativ jumătate din acestea.

Cu toate acestea, ambiția lui Biden de a face din Statele Unite un „arsenal pentru vaccinuri” similar conducerii SUA din cel de-al Doilea Război Mondial se confruntă acum cu obstacole politice.

Un pachet care să asigure o finanțare continuă de 10 miliarde dolari pentru răspunsul intern la Covid nu a fost încă adoptat de Congres, în timp ce nu există niciun acord cu privire la o finanțare mai mare pentru donațiile vaccinului în străinătate.

„Este vital să acționeze Congresul acum, astfel încât SUA să poată continua impulsul nostru în efortul internațional pentru a distribui vaccinuri în fiecare parte a lumii, indiferent cât de îndepărtată, și pentru a preveni răspândirea următoarei variante de Covid cu aliații și partenerii noștri internaționali.”, a declarat pentru AFP un înalt funcţionar al administraţiei.

De asemenea, tulbură apele și războiul din Ucraina, care minează atenția diplomatică în cele mai puternice țări ale lumii. O sursă familiarizată cu problema a declarat pentru AFP că, totuși, răspunsul la pandemie rămâne considerat ca fiind fundamental important.

Karen Smith din France 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.