ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Redacția Deschide.md a publicat o fotografie a unui anunț afișat în satul Corjova, în care sunt indicate oferta de „muncă” și două numere de telefon la care doritorii pot apela pentru a afla detalii.

După ce un reporter a sunat la acele numere, pretinzând că este un tânăr dornic să se înroleze în armata rusă, a reieșit că una dintre condiții este deținerea cetățeniei ruse. Nu este clar dacă „angajatorul” pretinde exclusiv cetățenia rusă, dar s-ar părea că da, interlocutorul spunând doar că va reveni cu un răspuns după ce se va interesa dacă se pot recruta și tineri cu dublă cetățenie. În orice caz, pretenția pare deplasată, deoarece chiar și în Transnistria majoritatea locuitorilor au și cetățenia Republicii Moldova pe lângă cea rusă, dacă nu chiar și pe cea a Ucrainei, iar asta nu din patriotism, ci din nevoia de liberă circulație sau pentru a-și putea rezolva mai ușor problemele sub mai multe regimuri aflate la putere pe o distanță de doar câteva zeci de kilometri.
La un al doilea telefon, placa „angajatorului” a rămas neschimbată, cetățenia rusă fiind obligatorie. Persoana contactată a declarat că nu a primit încă un răspuns din partea comandamentului dacă persoanele cu dublă cetățenie pot fi înrolate prin contract în armata rusă.
De notat că locuitorii din regiunea transninstreană au, de obicei, și cetățenia Republicii Moldova pe lângă cea rusă. Din această cauză, pare ciudată insistența lor ca persoanele recrutate să aibă doar cetățenia rusă, mai ales în contextul în care anunțul a fost plasat în Corjova, localitate aflată sub administrația Chișinăului, în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova.
Chiar și în rândurile militarilor din regiunea transnistreană, atât trupe GOTR, cât și de pacificatori, majoritatea bărbaților sunt cetățeni din stânga Nistrului, cu dublă sau chiar triplă cetățenie.
În urma verificărilor, Deschide.md a stabilit că posesorul numărului de telefon la care s-a apelat ar fi un oarecare Vladimir Salamatkin. O simplă căutare pe internet – probabil în limba rusă – ar trimite la un articol din 2017 din presa de la Tiraspol, unde Salamatkin este prezentat drept comandantul unui regiment din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR).
În urma războiului ruso-român de la Nistru din 1992, Armata Rusă a lăsat în regiunea transnistreană trupe și armament pentru „menținerea păcii”, de ca și cum agresorul poate fi în același timp și pacificator. Deși în 1999 Rusia și-a luat angajamentul să-și retragă integral munițiile și trupele staționate în Transnistria, Moscova a amânat până când a „uitat” să-și onoreze obligația. În contextul actual, prezența unei armate ruse la Tiraspol, pe fondul avansului trupelor ruse din Ucraina dinspre Nikolaev spre Odesa, ar putea declanșa un atac împotriva Ucrainei din două direcții, una fiind cea vestică, situată la câteva zeci de kilometri de granița NATO. În cazul realizării joncțiunii celor două armate ruse, chiar și Republica Moldova s-ar putea vedea amenințată cu dispariția sau anexarea, în ciuda „neutralității” sale, atât de convenabile rușilor și atât de fervent afișate chiar și de pro-europenii de la Chișinău.