
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Am spune că acest înțeles al Păcii poate fi detectat încă la Nașterea Mântuitorului, când îngerii cântă „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ PACE!”. Este vorba de o pace în sensul de împăcare a lumii cu Dumnezeu. Or, Sfântul Apostol Pavel spune că această pace este un rod al îndreptării noastre prin credință și este un dar care nu s-a dat prin Domnul nostru Iisus Hristos. Noi suntem în pace sau noi avem pace cu Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos. Această pace o lasă Mântuitorul. Nu o dă numai așa, cu vorba, sau numai pe un timp, ci o lasă: pace vă las vouă! Adică, o lasă ca pe o moștenire permanentă. Și nu orice pace, ci „pacea Mea v-o dau vouă”.
Să nu uităm că salutul biblic, salutul evreiesc este „Șalom!” (Pace!) și popoarele legate cumva de lumea biblică continuă să aibă acest salut până astăzi. Pe de o parte, evreii se salută cu „Șalom”, iar arabii – și musulmanii, în general – se salută cu același cuvânt, „Salam!”, care-i tot „Șalom!” în limba arabă. Sau, compus, așa, mai frumos „Salamaleca!” (Pacea cu tine!), „Salamalecom!” (Pacea cu voi!) ș.a.m.d.
Or, Mântuitorul vorbește de Pacea Sa: nu o vorbă goală, ci un dar al Păcii. Și e de remarcat că acest dar apare clar în legătură cu trimiterea Duhului Sfânt. Deci e un dar care e mijlocit de lucrarea în viața credincioșilor și a Bisericii de către Duhul Sfânt. Că este așa o arată continuarea: „Nu precum dă lumea vă dau eu vouă!”. Da, lumea se laudă uneori că asigură un climat de pace. În câte feluri se vorbește astăzi despre pace în lume? În viața socială, în viața politică, … Dar Mântuitorul dă Pacea într-un cu totul alt sens, un sens înalt, dumnezeiesc.