Life Lifestyle National Natural Technology Ucraina

Mutare de șah: Putin vrea ruble pentru gazul rusesc

Rusia va accepta acum plata pentru exporturile de gaze către „țările neprietenoase” doar în ruble, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin la o întâlnire cu guvernul.

Președintele a explicat că Rusia intenționează să abandoneze toate monedele „compromise” în decontările de plată. El a adăugat că deciziile ilegitime ale unui număr de țări occidentale de a îngheța activele Rusiei au distrus toată încrederea în monedele lor.

„Am decis să implementez în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri pentru modificarea plăților pentru – da, să începem cu asta – pentru gazele noastre naturale furnizate așa-ziselor țări neprietenoase în ruble rusești, adică să nu mai folosim toate celelalte monede compromise pentru tranzacții”, a spus președintele rus.

„Nu are sens să livrăm bunurile noastre către UE și SUA și să fim plătiți în dolari și euro”, a adăugat el.

Putin a acordat Băncii Centrale și guvernului o săptămână pentru a stabili procedura operațiunilor de cumpărare de ruble pe piața internă pentru importatorii de gaze rusești.

Președintele a adăugat că Rusia va continua să furnizeze gaze în conformitate cu volumele și principiile de preț din contracte. Doar moneda de plată se va schimba.

Anunțul a provocat o creștere a costului contractelor pentru furnizarea de gaze la hub-ul european TTF, a indicat Forbes Rusia, citat de date de la Intercontinental Exchange. În timpul tranzacționării de miercuri, prețul gazului a crescut de la 97 EUR pe megawat oră (MWh) la aproximativ 108,5 EUR pe 1 MWh, dar după discursul președintelui, a crescut cu încă 10 EUR la 118,75 EUR pe 1 MWh, înainte de a se retrage la 114 EUR pe 1 MWh, de la ora 13:00 GMT.

În ultima lună, Rusia a fost lovită de mai multe runde de sancțiuni internaționale fără precedent asupra operațiunii sale militare din Ucraina. SUA, UE și aliații lor au tăiat țara de la sistemele lor financiare, au limitat tranzacțiile în dolari și euro și au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari în rezerve valutare rusești în străinătate, printre alte măsuri. În același timp, au continuat să cumpere petrol și gaze rusești.

Karen Smith din Aletho News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.