
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința privind gestionarea pandemiei, de la Palatul Cotroceni, că s-a hotărât să nu se mai prelungească dincolo de 8 martie starea de alertă din România. El a insistat în continuare pe vaccinarea cu serurile experimentale Covid, dar a recunoscut că, „probabil”, pandemia s-a încheiat. Nu și stocurile de doze de Pfizer comandate cât pentru populația a 6 state românești de ex-premierul „meu” Florin Cîțu.
„Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea.
Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute.
Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.
CE CONSECINȚE IMEDIATE VA AVEA RIDICAREA STĂRII DE ALERTĂ
O altă schimbare se refera la angajatii din sistemul bugetar. Odata cu ridicarea starii de alerta nu se vor mai putea face detasari la fel de usor ca pana acum. De asemenea, toate numirile facute fara concurs in starea de alerta vor inceta in termen de 30 de zile.
Concursurile de angajare la stat, suspendate in perioada starii de alerta, isi vor relua cursul.
Odată cu ridicare stării de alertă:
- Se elimina obligativitatea purtarii mastii de protectie in aer liber
- Dispare obligativitatea prezentării certificatului Covid la intrarea în țară, la intrarea în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură
- Se revine la nunti, botezuri, spectacole, concerte, manifestatii, workshopuri, concerte, activitati sportive fara limita de participanti si fara distantare
- Activitatile de zi cu zi nu vor mai tine cont de rata de infectare si de incidenta cazurilor Covid in localitate
- Magazinele si localurile vor putea ramane deschise si dupa ora 22:00
- Elevii vor renunța la școala online
- Angajatii nu mai pot fi trimisi in regim de telemunca
- Nu se va mai acorda „stimulentul” financiar pentru vaccinare, plătit și din contribuțiile nevaccinaților