
CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik, Doina Crainic. Creșterea consumului de leguminoase, cereale integrale și nuci, precum și renunțarea la carnea procesată ar putea crește semnificativ durata de viață, potrivit unui studiu publicat în PLOS Medicine.Anumite modificări în alimentaţie pot salva până la 13 ani de viață, arată rezultatele unei cercetări recente efectuate de Universitatea din Bergen, Norvegia.Alte alimente menţionate de echipa de cercetători sunt orezul brun și terciul. Autorul principal al studiului, profesorul Lars Fadnes a precizat cî înțelegerea potențialului relativ pentru sănătate pe care îl au diferite grupuri de alimente poate ajuta oamenii să aibă parte de îmbunătăţiri semnificative în materie de sănătate. Potrivit programului, porţia ideală pentru a trăi cât mai mult este o farfurie cu 225 de grame de cereale integrale, 200 de grame de pește, 25 de grame de nuci, 400 de grame de legume şi fructe, 50 de grame de cereale rafinate si 25 de grame de ouă. Pe de altă parte, se recomandă să nu consumați carne procesată.Pe baza acestui model, autorii studiului afirmă că înlăturarea dietei tradiționale occidentale în favoarea acestei diete de la vârsta de 20 de ani ar putea ajuta femeile să trăiască în medie cu 10,7 ani mai mult, iar bărbații chiar cu 13 ani mai mult.