man Model National Știri

PROTEST la Bruxelles pentru o Europă Liberă. Europarlamentarul Christian Terheș s-a alăturat protestatarilor. Spre deosebire de polițiști, care au activat tunurile cu apă și gazele lacrimogene. Danemarca și Georgia se revoltă la fel. FOTO/VIDEO

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

La Bruxelles a avut loc duminică o amplă manifestație pentru libertate, împotriva restricțiilor pandemice și a pașapoartelor de vaccinare. Anunțat sub hashtag-ul „FreeEU” (U.E. liberă sau Eliberați U.E.!), „Marșul pentru libertate” a început duminică, 5 decembrie, la gara de nord din Bruxelles, potrivit europarlamentarului Christian Terheș, care a anunțat evenimentul pe Twitter și a ieșit alături de miile protestatari în stradă. VIDEO: 

Totul, la doar 4 zile după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirma, fără a fi mandatată democratic în acest sens, că a venit timpul ca statele membre U.E. să se gândească la vaccinarea Covid obligatorie și să urmeze „exemplul” Austriei și Germaniei, țări unde acest „model” este implementat de politicieni în ciuda protestelor masive și a împotriva voinței poporului. Spre finalul demonstrației, au avut loc altercații cu forțele de ordine, care au încercat să-i disperseze pe manifestanți. VIDEO:

Mii de manifestanții – circa 8.000, potrivit poliției, sau chiar mai mulți, potrivit filmărilor (europarlamentarul Terheș a estimat câteva zeci de mii, n.r.) – au ieșit duminică în stradă la Bruxelles pentru a protesta împotriva restricțiilor și a impunerii certificatelor de vaccinare, la două săptămâni după o mobilizare precedentă care a degenerat în violențe din cauza polițiștilor care au vrut să disperseze manifestația, uzând de gaze lacrimogene și tunuri cu apă, potrivit Agerpres. Iar asta, deși în fruntea revoltaților se aflau și pompieri care veniseră să protesteze împotriva impunerii pașapoartelor de vaccinare. VIDEO: 

Marșul pentru Libertate a decurs în general pașnic după-amiază, în pofida câtorva petarde și rachete de semnalizare, sub supravegherea unui important dispozitiv de poliție. Unii dintre manifestanți au dansat pe muzică techno.

Pe unele pancarte se putea citi „NU pașaportului „sanitar” discriminatoriu!”, „NU vaccinării obligatorii!”, „Vaccinuri-nu mersi!”, „COVID=genocid organizat”, „QR= svastică!”. „Spunem nu vaccinării copiilor noștri!”, a scandat un grup de femei. „Libertate, democrație!”, au mai strigat alți participanți. În mulțime se puteau distinge clar pâlcuri de steaguri românești.

Manifestanții au denunțat obligațiile impuse populației de la începutul pandemiei, cum ar fi pașaportul „sanitar”, care condiționează accesul în anumite locuri. Ei au criticat, totodată, modul în care mass-media a reflectat măsurile impuse de autorități.

Unități ale poliției antirevoltă, cu scuturi și caschete, au fost desfășurate în jurul cartierului european din Bruxelles, unde se află instituțiile U.E. Mai multe artere au fost blocate cu bariere de sârmă ghimpată. VIDEO:

Autospeciale dotate cu tunuri cu apă au fost mobilizate, în timp ce elicoptere au survolat zona. După ce marșul și-a încheiat itinerariul, poliția a cerut manifestanților să se disperseze, „pentru a controla mai bine derapajele violente”. VIDEO: 

Atunci când un grup de protestatari a început să arunce cutii metalice, să lanseze petarde și focuri de artificii în direcția forțelor de ordine, polițiștii au reacționat cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, a relatat ulterior Agerpres. VIDEO: 

Dimpotrivă, din imaginile surprinse de Anonyme Citoyen pe Twitter, se vede clar că poliția folosește tunuri cu apă împotriva unei mulțimi compacte de oameni, înainte ca aceasta să dea semne că ar avea de gând să se disperseze. Pe fundal se aud explozii, nefiind clar dacă proiectilele sunt trase înspre sau dinspre mulțime. VIDEO:

Mai spre seară, poliția a scos în stradă trei tunuri de apă și a folosit numeroase grenade lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. VIDEO:

Proteste similare au avut loc în Copenhaga (Danemarca) și Tibilisi (Georgia). Mii de oameni au protestat împotriva pașapoartelor „sanitare” și a restricțiilor iraționale. VIDEO:

Mii de georgieni au ieșit în stradă în capitala Tibilisi a Georgiei pentru a protesta împotriva pașaportului „sanitar”, intrat în vigoare din această săptămână. VIDEO:

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *