
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Mulți experți în boli au avertizat că abordarea tolerantă va duce la decese inutile. Dar Anders Tegnell, arhitectul șef al strategiei suedeze privind coronavirusul, a fost precaut în privința privării locuitorilor de venituri sau de libertate personală.
„Nu poți să deschizi și să închizi școli. Asta va fi un dezastru”, a declarat el pentru Financial Times în septembrie.
„Și probabil că nu poți deschide și închide nici restaurantele și alte lucruri de genul acesta de prea multe ori. O dată sau de două ori, da, dar apoi oamenii vor obosi foarte tare și probabil că afacerile vor avea mai mult de suferit decât dacă le închizi complet”.
Tegnell a comparat închiderile cu „folosirea unui ciocan pentru a ucide o muscă”.
Astfel, Suedia a devenit una dintre puținele națiuni europene care nu a pus în aplicare o închidere totală. Mobilitatea populației sale din martie până în mai anul trecut a scăzut cel mai puțin dintre cele 28 de țări examinate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Transportul public și activitățile de petrecere a timpului liber au scăzut cu doar 22% în această perioadă, comparativ cu 66% în Spania (țara care a înregistrat cea mai mare reducere a mobilității).
Nici măștile nu au fost necesare. O analiză recentă a lui Arash Heydarian Pashakhanlou, profesor asociat la Universitatea Suedeză de Apărare, a constatat că Agenția de Sănătate Publică din Suedia a decis să nu impună obligativitatea folosirii măștilor.
În timp ce cazurile de coronavirus făceau ravagii în toată Europa, Suedia și-a lăsat cetățenii să umble liberi, fără mască, să poată intra în baruri, să meargă la școală și să facă activități normale, asemeni celor premergătoare pandemiei.
De asemenea, PIB-ul Suediei a scăzut cu doar 8,6%, în timp ce economia Marii Britanii a scăzut cu 22,2%.