Politics Technology

Sportivul belarus Timanovskaya „în siguranță” la Tokyo după ce a refuzat să zboare acasă, în timp ce oficialii polonezi și cehi oferă ajutor

Sportiva bielorusă Kristina Timanovskaya este „în siguranță”, după ce a petrecut duminică seară într-un hotel de la aeroportul din Tokyo, în urma refuzului de a zbura înapoi în patria sa în mijlocul unui rând olimpic în creștere, au spus oficialii.

Timanovskaya, în vârstă de 24 de ani, a solicitat protecție poliției pe aeroportul Haneda duminică, după ce a fost rezervat într-un zbor de către oficialii echipei bieloruse.

Sprinterul urma să ia parte la 200m luni, dar a fost retras după ce a postat un videoclip care îi critica pe oficialii olimpici din Belarus pe rețelele de socializare.

Timanovskaya a fost critică după ce a intrat în cursa de ștafetă de 4×400 m, deoarece colegii sportivi din Belarus au fost găsiți neeligibili, lovind de ceea ce ea susținea că este incompetența oficialilor echipei.

Tot pe rt.com „Sunt îngrijorat de siguranța mea”: sportiva se teme că va merge la închisoare dacă se va întoarce în Belarus și ar putea cere azil în Germania, Austria

Se pare că și-a enervat șefii olimpici, Timanovskaya spune că i s-a spus să-și facă bagajele duminică și să se îndrepte spre aeroport, dar sportiva a spus că se teme pentru siguranța ei dacă se va întoarce în Belarus.

Cu toate acestea, oficialii olimpici din Belarus au declarat că Timanovskaya a fost eliminată din echipă din cauza „stării sale emoționale și psihologice”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional (COI), Mark Adams, a transmis o actualizare despre Timanovskaya în care a confirmat că a petrecut noaptea la un hotel de aeroport.

„Ne-a asigurat că este în siguranță. Discutăm din nou cu ea în această dimineață pentru a înțelege care vor fi următorii pași ”, a spus Adams.

„Trebuie să o ascultăm, să aflăm ce vrea și să o sprijinim în decizia sa.”

CIO a solicitat un raport complet de la Comitetul Olimpic din Belarus cu privire la situație, în timp ce Timanovskaya este asistată și de agenții, inclusiv Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Timanovskaya a exclus revenirea în Belarus, oficialii din Polonia și Cehia spunând că sunt gata să-i ofere o viză.

„Lui Timanovskaya i s-a oferit o viză umanitară și este liberă să-și urmeze cariera sportivă în Polonia dacă dorește acest lucru”, a scris oficialul ministerului polonez de externe, Marcin Przydacz, pe Twitter.

Ministrul ceh de externe, Jakub Kulhanek, a scris pe Twitter : „Republica Cehă este gata să ajute. Îi oferim o viză pentru a intra pe teritoriu, astfel încât să poată solicita protecție internațională la noi. Ambasada noastră din Tokyo este, de asemenea, gata să vă ajute. ”

Gazdele olimpice din Japonia au declarat că se vor asigura că Timanovskaya rămâne în siguranță în timp ce discută situația cu COI.

"Japonia se coordonează cu părțile relevante și continuă să ia măsurile adecvate", a declarat secretarul șef al cabinetului Katsunobu Kato.

Vorbind în weekend, Timanovskaya vorbise despre teama ei că va fi „pusă în închisoare” dacă se va întoarce în patrie.

Sunt îngrijorat de siguranța mea. Și cred că în acest moment nu este sigur pentru mine în Belarus " a spus ea.

„După cum mi-a spus Moisevich, această problemă nu mai este la nivelul federației [de atletism], nu la nivelul Ministerului Sporturilor, ci la un nivel superior.

„[Au decis] trebuie să fiu eliminat de la olimpiadă și să mă întorc acasă pentru că interferez cu performanțele echipei.”

De asemenea, pe rt.com, frumusețea bielorusă care „a criticat șefii pentru testele de dopaj” duse la aeroport, dar scapă să fie condusă acasă de la olimpiade – rapoarte

După ce a fost reales anul trecut, de multă vreme liderul belarus Alexander Lukașenko a fost acuzat că a vizat sportivi care îl critică pe el sau pe stat.

Fundația de solidaritate sportivă din Belarus (BSSF), un grup înființat în august anul trecut pentru a ajuta sportivii, a oferit sprijin Timanovskaya.

COI a interzis deja președintelui Lukașenko să participe la Jocurile din această vară, în timp ce acesta a refuzat să recunoască alegerea fiului său Viktor ca șef al Comitetului olimpic al țării.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.