
Într-unul dintre primele sale interviuri de la o încercare raportată de a o repatria cu forța înapoi în Belarus din Tokyo pentru critica șefilor sportivi, Kristina Timanovskaya a susținut că a fost amenințată, se teme de închisoare și va cere azil.
Alergătoarea Timanovskaya se pregătea să alerge luni la 200 de metri la Jocuri, când i s-a spus brusc că va fi escortată la aeroport, va pleca într-un zbor către patria ei și nu va mai juca un rol în competiție, în urma criticilor sale publice o presupusă lipsă de truse de dopaj și o decizie tardivă de a o include într-o cursă de ștafetă.
Debutanta Jocurilor a făcut apel la Comitetul Olimpic Internațional (COI) pentru ajutor de la terminal, sugerând că ar fi fost presată să ia zborul împotriva voinței sale într-o acțiune despre care Comitetul Olimpic din Belarus a spus că a fost făcută din cauza „emoțională și psihologică”. stat".
Timanovskaya a spus că a primit apeluri telefonice care o amenințau dacă nu arunca un videoclip pe care l-a publicat inițial pe Instagram, exprimându-și îngrijorările.
Ea a șters clipul pentru că era asigurată că apelurile se vor opri și apoi spune că antrenorul principal al echipei naționale, Yuri Moisevich, i-a spus sâmbătă că ar trebui să renunțe la Jocurile Olimpice și să zboare acasă, motivând rănirea.
În ceea ce își amintește Timanovskaya ca o lungă discuție, ea spune că a fost sfătuită că va fi eliminată de la echipa națională, lipsită de muncă și va avea alte consecințe dacă va concura.
Duminică, Moisevich și un reprezentant, Artur Shumak, i-au vizitat camera și i-au spus să-și facă bagajele, potrivit lui Timanovskaya, care a extras procesul, în ciuda vizitelor lor frecvente pentru a verifica disponibilitatea ei, spunând că a deliberat cu soțul ei și alții cu privire la ce acțiune să întreprindem.
După ce a fost dusă la aeroport, Timanovskaya spune că a fost întâmpinată de o mare delegație a echipei din Belarus și i-a spus că își va pierde zborul dacă va contacta poliția japoneză, lucru pe care l-a făcut pentru a-și asigura protecția pe care spune că o are în prezent.
"Mi-e teamă că în Belarus mă vor pune în închisoare", a declarat Timanovskaya pentru Tribuna . "Sunt îngrijorat de siguranța mea. Și cred că în acest moment nu este sigur pentru mine în Belarus.
„După cum mi-a spus Moisevich, această problemă nu mai este la nivelul federației [de atletism], nu la nivelul Ministerului Sporturilor, ci la un nivel superior. [Ei au decis] Trebuie să fiu eliminat de la olimpiade și m-am întors acasă pentru că interferez cu performanțele echipei.
"Trebuie să fiu îndepărtat, astfel încât toată lumea să se liniștească și să concureze în continuare. Și asta chiar și în ciuda faptului că mâine a trebuit să alerg [cei] 200 de metri."
Timanovskaya spune că rămâne „revoltată” de lipsa de organizare, care susține că a exclus trei sportivi din călătoria la Tokyo din cauza lipsei de truse de dopaj și a însemnat că nimeni nu i-a vorbit personal despre participarea la cursa de ștafetă.
Ea a descris „haos complet” și „lipsă de respect deplin” pentru sportivi și a fost susținută de personalități și grupuri, inclusiv Fundația de solidaritate sportivă din Belarus.
Polonia 🇵🇱 este pregătită să o ajute pe Kryscina Tsimanouskaya, o atletă din Belarus, comandată de regimul Lukashenka să revină de la Jocurile Olimpice la Minsk. I s-a oferit o viză umanitară și este liberă să-și urmeze cariera sportivă în Polonia, dacă dorește acest lucru.
– Marcin Przydacz (@marcin_przydacz) 1 august 2021
O sursă a fundației, care ajută sportivii care au fost închiși sau ostracizați pentru opiniile lor politice, a declarat pentru Reuters că Timanovskaya intenționează să solicite azil în Germania sau Austria luni.
"Am apelat la mai multe țări pentru ajutor", a spus șeful fundației, Aliaksandra Herasimenia, de trei ori medaliată olimpică la înot, adăugând că Polonia s-a oferit să asiste mai întâi.
Liderul opoziției din Belarus, exilat, Sviatlana Tsikhanouskaya, a implorat CIO să se implice, spunându-le că Timanovskaya „are dreptul la protecție internațională și să continue participarea la olimpiadă”.
"De asemenea, este crucial să investigăm încălcările NOC din Belarus ale drepturilor sportivilor", a adăugat ea.
Vitaliy Utkin, membru al parlamentului belarus, a fost citat de radiodifuzorul de stat STV pentru a fi numit comportamentul lui Timanovskaya „trădare și trădare”, care a fost îndreptată „către poporul belarus și colegii săi sportivi”.
Mai mulți sportivi bieloruși au fost închiși pentru rolul lor în protestele de stradă de anul trecut din cauza presupuselor trucuri ale alegerilor de către președintele Alexander Lukașenko, pe care le-a negat.
Unii și-au pierdut locul de muncă de stat sau au fost eliminați din echipele naționale pentru sprijinirea partidelor de opoziție.
Fiul lui Lukașenko, Viktor Lukașenko, este președintele Comitetului Olimpic din Belarus.
„Sunt cu poliția și atunci voi cere azil”, a spus Timanovskaya. "Vom acționa pas cu pas. Plănuiesc să plec din Tokyo, dar nu în zborul pe care au vrut să-l fac."