Politics Technology

„Vom face asta din nou”: Watchdog avertizează că SUA nu au învățat nicio lecție din războiul afgan, deoarece guvernul a măturat eșecurile sub covor

SUA este pe cale să repete eșecurile războiului afgan în viitor, a avertizat un câine de pază federal, spunând că puține lecții au fost trase din conflictul de 20 de ani, deoarece ultimul său raport a prezentat un tablou „sumbru” pentru națiunea devastată de război.

John Sopko, inspectorul general special pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR), a arătat un tipar de războaie americane gestionate dezastruos de-a lungul deceniilor, spunând jurnaliștilor joi că Washingtonul este garantat să facă din nou aceleași greșeli, chiar dacă se extrage din cel mai lung conflict din istoria SUA.

„Nu credeți ceea ce vi se spune de la generali, ambasadori sau oameni din administrație spunând că nu vom mai face acest lucru niciodată”, a spus Sopko în timpul unui briefing media cu privire la ultimul raport trimestrial al biroului său.

Exact asta am spus după Vietnam. Nu vom mai face asta niciodată. Iată că am făcut Irakul. Și am făcut Afganistan. Vom face asta din nou.

Publicată joi, actualizarea SIGAR a evidențiat o serie de tendințe tulburătoare în Afganistan, pe măsură ce SUA își face ieșirea, avertizând că un val de câștiguri recente ale talibanilor ar putea crea o „criză existențială” pentru guvernul de la Kabul dacă acestea nu sunt „abordate”. și inversat. ”

„Știrile care ies din Afganistan în acest trimestru au fost sumbre”, se spune în raport, adăugând că o ofensivă talibană care a început în primăvară s-a accelerat în iunie și iulie și a lăsat forțele guvernamentale „surprinse și nepregătite”.

Președintele Joe Biden a stabilit un termen de retragere pentru forțele SUA din 11 septembrie, prelungind o dată de mai convenită inițial între talibani și administrația anterioară. Cu toate acestea, Pentagonul a declarat la începutul acestei luni că ieșirea a fost înaintea termenului prevăzut și peste 90% finalizată .

În timp ce generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major, le-a spus parlamentarilor la sfârșitul lunii iunie că talibanii controlează aproximativ 81 din cele 419 districte din Afganistan, mai puțin de o lună mai târziu, grupul controla aproximativ jumătate din țară, sau „de două ori mai mult decât multe [districte] ca înainte ”, se spune în raport. Cu toate acestea, guvernul continuă să dețină toate cele 34 de capitale de provincie, inclusiv Kabul.

Deși talibanii au continuat să evite atacurile împotriva forțelor americane și ale coaliției, violența față de trupele locale a crescut, înregistrând peste 10.400 de atacuri între martie și mai sau aproximativ 1.000 mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cifrele pentru 2021 sunt cu peste 3.000 mai mari decât cele din 2019.

Corespunzător creșterii atacurilor, perioada dintre mai și iunie a înregistrat, de asemenea, un număr record de victime civile, a adăugat raportul, citând Misiunea de Asistență a ONU în Afganistan.

De asemenea, pe rt.com Afganistanul, cel mai mare număr de victime civile vreodată, ONU avertizează cu 1 lună înainte de termenul de retragere al SUA

În ciuda eforturilor de eradicare a drogurilor de ani de zile sub administrația Donald Trump – și anume prin operațiunea „Furtuna de fier” , care a văzut greve în laboratoare de stupefiante, alături de o creștere a numărului de victime civile – cultivarea macului afgan a crescut cu 37% în 2020 față de anul precedent. Folosite pentru a produce opiu și heroină, culturile de mac erau concentrate cel mai mult în provinciile Helmand și Kandahar, ambele cetăți talibane.

Cu 3,3 miliarde de dolari rezervate forțelor de securitate afgane în cererea de buget a președintelui Biden pentru 2022 și alte 6,7 miliarde de dolari care așteaptă deja să fie plătite, Washingtonul va rămâne profund implicat în țară. Cu toate acestea, Sopko a avertizat că, dacă tendințele actuale persistă, succesul va rămâne evaziv, spunând că oficialii sunt predispuși la eșecuri sub covor.

„Ne-am forțat practic generalii, ne-am forțat armata, ne-am forțat ambasadorii, am forțat [Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională] USAID să încerce să demonstreze succesul în termene scurte despre care ei înșiși știau că nu vor funcționa niciodată”, a spus el, adăugând că când guvernul nu a mai putut ascunde lipsa de progres, „au clasificat instrumentul de evaluare”.

Deci, știau cât de rău era armata afgană. Și dacă ai avea o autorizație, ai putea afla, dar americanul mediu, contribuabilul mediu, congresmanul mediu, persoana obișnuită care lucrează în ambasadă nu ar ști cât de rău a fost.

Deși costurile totale ale războiului afgan ar putea ajunge la 2,2 trilioane de dolari, conform proiectului Costs of War al Universității Brown, raportul SIGAR a concluzionat că Afganistanul „rămâne sărac, dependent de ajutor și afectat de conflict”, sugerând că Washingtonul are puțin de făcut spectacol după 20 de ani de lupte și nenumărate miliarde cheltuite pentru eforturi de reconstrucție.

De asemenea, pe rt.com talibanii revendică trecerea cheie a frontierei afgane cu Pakistanul, în timp ce grupul insurgenților plasează noi teritorii

Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *