O navă comercială, operată de compania miliardarului israelian, Eyal Ofer, a fost atacată în largul coastei Omanului în Marea Arabiei. Incidentul este în prezent în curs de anchetă.
Operațiunile de comerț maritim din Marea Britanie (UKMTO) ale armatei britanice au fost primele care au raportat atacul, spunând că a avut loc joi târziu, la nord-est de insula Masirah din Oman, la aproximativ 300 de kilometri sud-est de capitala țării.
Într-o scurtă declarație, UKMTO a adăugat că analizează detaliile incidentului, spunând doar că nu are legătură cu pirateria.
Potrivit AP, Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat atunci că nava afectată era deținută de Israel, dar nu și-a dezvăluit numele sau alte detalii.
Zodiac Management, cu sediul în Londra, care face parte din grupul Zodiac al marelui transport maritim israelian și magnatul imobiliar Eyal Ofer, a confirmat ulterior că una dintre navele sale – petrolierul Mercer Street – a fost atacată în largul coastei Omanului.
Putem confirma că a existat un incident suspectat de piraterie la bordul cisternei de produse M / T Mercer Street.
Cu toate acestea, compania a precizat că nu deține nava, ci doar o operează. Strada Mercer călătorea sub steagul liberian și are un proprietar japonez, a adăugat aceasta. Zodiac Management a spus că anchetează și incidentul, menținând în același timp legătura cu UKMTO și alte agenții relevante.
Nici autoritățile israeliene, nici cele omane nu au comentat încă oficial atacul. A cincea flotă a US Navy, care efectuează misiuni de patrulare în apele Middleastern, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii atunci când a fost abordată de AP.
Povestea a câștigat atenția, deoarece atacurile asupra navelor cu proprietate israeliană și iraniană s-au produs frecvent de la începutul anului, cele două arhivați reproșându-se reciproc pentru acele incidente. Mass-media israeliană a descris-o drept „un război în umbră” între țări.
La începutul lunii iulie, o navă comercială, care se afla în proprietatea israeliană, a luat foc după ce a fost lovită de o „armă necunoscută” în nordul Oceanului Indian. Cu o lună mai devreme, nava iraniană de antrenament și logistică, IRIS Kharg – cea mai mare din marina țării – s-a scufundat în Golful Oman ca urmare a unei flăcări majore la bord.
În acest an au avut loc mai multe astfel de incidente, dar în toate acestea, navele afectate au evitat daune grave și ar putea relua operațiunile după reparații.
În martie, un raport al Wall Street Journal susținea că Israelul a folosit minele navale pentru a bombarda cel puțin o duzină de nave care transportau petrol iranian în Marea Roșie și în alte părți ale regiunii în ultimii doi ani. Piesa, care a citat oficiali americani și regionali anonimi, a spus că statul evreu a acționat de teama că Teheranul folosește bani petrolieri pentru a finanța extremismul în Orientul Mijlociu.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!