Politics Technology

Guvernul președintelui tunisian OUSTS avertizează adversarii că „armata va răspunde cu gloanțe” dacă încearcă să declanșeze violența de stradă

Președintele Tunisiei a demis guvernul și a înghețat parlamentul, pe fondul tulburărilor legate de sistemul politic „disfuncțional” și al asistenței medicale prăbușite. Oponenții săi au condamnat această mișcare ca pe o „lovitură de stat” și au cerut proteste de stradă.

În urma unei întâlniri de urgență la palatul său, duminică seară, președintele Kais Saied și-a anunțat decizia de demitere a prim-ministrului Hichem Mechichi și suspendarea parlamentului. Într-o adresă televizată, el a promis să consolideze puterea și să „salveze” țara cu ajutorul unui nou prim-ministru.

Am luat aceste decizii … până când pacea socială se întoarce în Tunisia și până salvăm statul.

Sute de oameni care s-au adunat împotriva guvernului la începutul zilei au sărbătorit mișcarea drastică pe străzi, înveselind, claxonând și cântând, în timp ce vehiculele militare înconjurau clădirea parlamentului și televiziunea de stat.

Președintele parlamentului și liderul partidului islamist „moderat” Ennahda, inspirat de Frăția Musulmană, Rached Ghannouchi, a sfidat ordinul, dar a fost blocat să intre în parlament.

Ghannouchi a denunțat mișcarea lui Saied drept „o lovitură de stat împotriva revoluției și constituției” și a cerut protestelor de stradă într-un mesaj video adresat susținătorilor.

Considerăm că instituțiile sunt încă în picioare, iar susținătorii Ennahda și ai poporului tunisian vor apăra revoluția.

Cu toate acestea, Saied și-a avertizat oponenții politici împotriva dezlănțuirii violenței stradale, spunând că armata nu va ezita să folosească arme pentru a înăbuși neliniștile dacă devine mortală.

Avertizez pe oricine se gândește să recurgă la arme … și oricine trage un glonț, forțele armate vor răspunde cu gloanțe.

Conform constituției, președintele este direct responsabil doar de afacerile militare și de relațiile externe, dar săptămâna trecută a pus armata în fruntea răspunsului pandemiei Covid-19 – după ce premierul Mechichi l-a demis pe ministrul sănătății, învinuindu-l pentru prăbușirea sistemul de sanatate.

De asemenea, pe rt.com armata tunisiană va prelua controlul asupra crizei Covid în timp ce țara se confruntă cu eșecuri ale sistemului de sănătate

Lăudat ca leagăn al primăverii arabe, Tunisia a adoptat o nouă constituție în 2014, dar încă nu are o curte constituțională care să soluționeze disputele și nu reușește în mod constant să formeze un guvern stabil. Președintele Saied și parlamentul au fost aleși prin vot popular în 2019, în timp ce Mechichi a preluat funcția anul trecut. Ennahda lui Ghannouchi, care a fost interzisă înainte de răscoala din 2011, a devenit de atunci forța dominantă în parlament, blocată într-o constantă rivalitate politică cu președintele și primul ministru.

Supărați de sistemul politic „disfuncțional” și de economia prăbușită, mii de protestatari, care nu sunt susținuți în mod deschis de niciuna dintre forțele politice majore, s-au adunat din nou duminică în capitală, Tunis și alte orașe.

Ciocnirile au izbucnit în mijlocul protestelor atunci când oamenii au încercat să asalteze birourile partidului Ennahda, forțând poliția să desfășoare gaze lacrimogene. Se pare că violența a fost ultima paie pentru Saied, determinându-l să ia măsuri drastice.

Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *