Ministerul apărării din Venezuela a acuzat Washingtonul de „provocare flagrantă” după ce un avion militar american ar fi zburat pe teritoriul său din Columbia. Potrivit Caracas, SUA și-au încălcat spațiul aerian de peste 20 de ori în acest an.
O aeronavă de transport militar C-17 aparținând forțelor aeriene americane a zburat joi seară în statul Venezuela Zulia, care se învecinează cu Columbia, a declarat ministrul său al apărării Vladimir Padrino Lopez într-un comunicat. Avionul ar fi zburat pe acest curs pentru aproximativ 14 mile marine (26 de kilometri), a spus ministerul. Acesta a adăugat că avioanele americane ar fi traversat în țară anul acesta 21 de ocazii, numind-o „ o încălcare gravă a standardelor aeronautice internaționale ”.
Washingtonul nu a comentat imediat, potrivit Reuters.
„ Provocarea flagrantă ” a avut loc ca parte a unor exerciții militare comune în Columbia la care participă avioane de luptă americane, a spus Venezuela. „ Sarcinile de recunoaștere se desfășoară în zona geografică venezueleană ”, a pretins aceasta, condamnând prezența militară americană în Columbia, care, a spus ea, „ afectează semnificativ stabilitatea ” în întreaga regiune sud-americană și caraibiană.
Președintele Nicolas Maduro " a emis ordine precise pentru a rămâne alert și a răspunde cu forță la orice act de agresiune ", se menționează în comunicat.
Luna aceasta, Venezuela a raportat o operațiune militară la scară largă în capitală, trupele guvernamentale luptându-se cu o organizație criminală majoră. În timpul operațiunii, autoritățile au confiscat un mare arsenal de arme, susținând că acestea sunt de origine columbiană și americană. De asemenea, aceștia au identificat unii dintre membrii arestați ai bandei drept paramilitari columbieni de dreapta și au acuzat Bogota și partenerii săi din Washington că au încercat să destabilizeze situația din Caracas și să instigeze la violență.
Tot pe rt.com Venezuela acuză SUA că a blocat accesul la vaccinurile Covax cu sancțiuni
SUA nu îl recunoaște pe președintele Nicolas Maduro drept lider legitim și au fost implicați într-un efort de ani de zile pentru a răsturna guvernul socialist venezuelean prin sancțiuni economice și alte măsuri. Washingtonul, împreună cu majoritatea națiunilor europene și sud-americane, îl consideră pe politicianul de opoziție Juan Guaido drept lider legitim, în urma alegerilor prezidențiale din 2018, însă numeroasele sale încercări de a se instala în Caracas au eșuat până acum. Națiuni precum China, Rusia, Iran și Turcia consideră în continuare ca Maduro să fie președintele țării.
Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!