Politics Technology

Pentagonul admite că a instruit ȘAPTE ucigași ai președintelui Haiti, dar neagă asasinarea „încurajatoare”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a confirmat că cel puțin șapte columbieni implicați în asasinarea președintelui Haiti au primit instruire în SUA în trecut, dar a negat că ar fi putut „încuraja” cumva lovitura.

„Până în prezent, am identificat șapte persoane care erau foști membri ai armatei columbiene care primiseră un fel de … finanțat de SUA și oferit educație și instruire”, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, subliniind că o astfel de „Foarte obișnuit” și nu a „condus sau [încurajat] ceea ce s-a întâmplat în Haiti”.

În timp ce Kirby a refuzat să ofere detalii în mod individual pentru cei șapte asasini, el a spus că instrucțiunea include „dezvoltarea conducerii cadetului, operațiuni de combatere a drogurilor, dezvoltarea profesională a subofițerilor, formarea conducerii în unități mici, instruirea în domeniul drepturilor omului, pregătirea medicală de urgență, unele instruire pentru întreținerea elicopterelor și astfel de lucruri. ”

Tot pe rt.com , premierul interimar al Haiti spune că va demisiona după ce puterile SUA și occidentale își vor susține rivalul într-o inversare bruscă

El a continuat spunând că nu cunoaște planuri la Pentagon pentru reconsiderarea acestui program de „instruire etică foarte valoroasă” , în ciuda evenimentelor recente din Haiti, care l-au văzut pe președintele Jovenel Moïse împușcat de către oameni înarmați la domiciliul său lângă Port-au-Prince mai devreme luna asta. Aproximativ două duzini de suspecți au fost aduși în custodia haitiană, majoritatea foști membri ai armatei columbiene care lucrează acum pentru firme de securitate privată, unele cu sediul în SUA.

Pentagonul confirmase anterior că unii dintre asasinii columbieni au primit pregătire americană, dar a refuzat să ofere orice detalii în acel moment.

Deși Kirby a susținut în repetate rânduri că cursurile de formare din SUA nu au jucat niciun rol în lovitura prezidențială, asasinatul este cel mai recent dintr-o lungă serie de lovituri de stat și comploturi de crimă care implică personal străin instruit în SUA. Din 2008, numai Africa a văzut nu mai puțin de șapte lovituri de stat militare conduse de luptători instruiți de americani. Printre cele mai recente sunt două lovituri de stat separate în Mali începând cu august 2020, ambele conduse de SUA-instruit colonelul Assimi Goita.

La nivel mondial, recordul programelor de formare din SUA pare mult mai blestemator. Între 1970 și 2009, militanții instruiți în SUA au fost implicați în 165 de încercări de lovitură de stat, potrivit cercetărilor publicate în 2017 de Jonathan Caverley de la US Naval War College și Jesse Savage de la Trinity College Dublin. Deși cercetările lor s-au limitat la doar două programe specifice, au găsit o „relație robustă între pregătirea SUA a militarilor străini și încercările de lovitură de stat militare”.

De asemenea, pe rt.com, Biden va trimite marines să păzească Ambasada SUA în Haiti, dar afirmă că desfășurarea mai largă „nu este pe ordinea de zi în acest moment”

Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *