Life Lifestyle man National Politics Societate Technology

Vom fi sau nu obligați să ne vaccinăm: Ce spune avocatul poporului

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Vaccinarea nu este și nu poate fi obligatorie. Fiecare persoană este în drept să decidă dacă se va imuniza sau nu împotriva coronavirusului. Asta chiar dacă Comisia Națională de Sănătate Publică anunță în decizia din 17 iulie că, până la data 1 septembrie, conducătorii instituțiilor, întreprinderilor, organizațiilor, agențiilor și instituțiilor din subordine, indiferent de forma de proprietate, vor asigura un mediu sigur de activitate la locul de muncă și atingerea ratei de vaccinare în rândul angajaților de minimum 70%. Precizarea a fost făcută de avocatul poporului, Maia Bănărescu într-un comentariul pentru Sputnik Moldova. 

„Decizia Comisiei de Sănătate Publică încurajează angajatorul să creeze condiții sigure de muncă. Decizia nu obligă. Angajații ar trebui să fie conștienți, angajatorii sunt obligați prin lege să asigure condițiile. Conform legislației, nu poate să survină nicio sancționare a persoanei care nu s-a vaccinat”, a mai spus Maia Bănărescu.

Angajatorul trebuie să asigure condițiile de muncă sigure pentru fiecare angajat, subliniază avocatul poporului.

Astfel, orice angajator este interesat ca să aibă muncitori sănătoși, muncitori care să nu fie surse de infectare pentru alți colegi. În această situație, vaccinarea nu trebuie impusă, dar prin informare corectă despre beneficiul vaccinării, despre riscurile la care se expun persoanele nevaccinate, angajatorul poate convinge angajații să administreze vaccinul împotriva COVID-19.

„Angajații, în special cei care intră în contact permanent cu alți oameni, cum ar fi profesorii, angajații marketurilor sau cei în transportul public, ar fi bine să se vaccineze în primul rând pentru sănătatea lor”, a mai spus Maia Bănărescu.

Ombudsmanul mai afirmă că nu este exclus că în unele companii sau instituții ar putea apărea cazuri de presiune asupra angajaților să se vaccineze. În astfel de situații, angajatul este în drept să facă apel la Codul Muncii pentru a revendica locul său de muncă.

„Evident că putem vorbi de încălcarea dreptului persoanei de a decide dacă se vaccinează sau nu. Dar, având în vedere situația epidemică și riscul de răspândire a noului coronavirus, fiecare persoană ar fi bine să se vaccineze. În primul rând pentru sănătatea sa”, a declarat Maia Bănărescu.

Potrivit avocatului poporului, decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică are caracter obligatoriu atâta timp cât nu încalcă drepturile omului. Decizia nu poate să vină în contradicție cu normele dreptului muncii.

Amintim, CNSP a decis ca managerii instituțiilor, întreprinderilor, organizațiilor, agențiilor și instituțiilor din subordine, indiferent de forma de proprietate, să asigure un mediu sigur de activitate la locul de muncă, precum și facilitarea și încurajarea activă a personalului din subordine pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ca unica măsură de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției, în scopul atingerii către data de 01 septembrie a unei rate de vaccinare în rândul angajaților de minimum 70%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *