
În timp ce procesul de corupție al fostului lider sud-african Jacob Zuma continuă, multe comunități încă se învârt din cauza revoltelor devastatoare care au urmat arestării sale. Peste 200 de persoane au murit în tulburări.
Procesul de corupție a fost reluat luni la Pietermaritzburg. Acuzațiile împotriva fostului președinte provin din achiziționarea în 1999 de avioane de vânătoare, bărci de patrulare și echipamente militare de la cinci companii europene când era vicepreședinte.
Zuma, în vârstă de 79 de ani, care a condus țara din 2009 până în 2018, neagă acuzațiile împotriva sa și spune că urmărirea penală este motivată politic.
Veteranul politician s-a predat poliției pe 7 iulie după ce a fost condamnat la 15 luni de închisoare pentru că nu a apărut pentru o anchetă de corupție. Arestarea lui Zuma a stârnit proteste ale susținătorilor săi, care au dus la un val de neliniște care a lăsat peste 200 de morți și nenumărate afaceri arse și jefuite.
Armata a fost desfășurată pentru a sprijini poliția pe fondul a ceea ce a fost descris ca fiind cea mai gravă violență pe care a înregistrat-o țara de când regimul apartheidului a căzut la începutul anilor '90. Vineri, președintele Cyril Ramaphosa i-a condamnat pe cei care au folosit „nemulțumirea politică … pentru a provoca o insurecție populară”.
În ziua lui Nelson Mandela, sărbătorită duminica trecută, Ramaphosa a promis că îi va pedepsi pe revoltători. „În esență, ei încercau să ne atace democrația și să ne gunoaie constituția”, a spus el. „Nu trebuie să le permitem niciodată, niciodată să nu permitem nimănui să ne distrugă democrația”.
În timp ce multe comunități încă se învârt din cauza tulburărilor, localnicii au format echipaje de curățenie și grupuri de supraveghere a cartierului pentru a face față consecințelor sale, a raportat Paul Slier, RT.
Minoritatea albă afrikaner din Alberton, un oraș de 121.500, a înființat o patrulă voluntară după ce și-a pierdut încrederea în poliție.
„Cred că poliția nu are personal în acest moment din cauza cantității de violență din toată țara”, a declarat voluntarului Louis van Aswegen pentru RT. „De aceea îi asistăm protejând zona noastră”.
În timp ce unii străbat străzile întunecate cu tehnologie cu infraroșu și lumini LED, alții protejează centrele comerciale prin avanposturi improvizate și blochează drumurile cu pietre împotriva posibilelor jefuiri. Scopul este de a opri agitația să se extindă la suburbii și la casele oamenilor, au spus localnicii.
Un voluntar a declarat pentru RT că întreaga Africa de Sud a devenit unită împotriva revoltei. „Aveți negri, albi, indieni, de culoare – toți stând împreună pentru a împiedica același lucru să se întâmple în comunitățile noastre”, a spus el.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!