Politics Technology

Președintele sud-coreean Moon va sări peste ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo după un scandal cu diplomatul japonez deraiază șansele la summit

Președintele Coreei de Sud nu va călători în Japonia pentru a avea un summit cu primul său ministru în timpul Jocurilor Olimpice. Decizia a fost luată după ce un diplomat japonez a făcut o remarcă grosolană care a indignat publicul coreean.

Un summit între Coreea de Sud Moon Jae-in și japonezul Yoshihide Suga, pe marginea Jocurilor Olimpice, ar fi fost prima întâlnire față în față a celor doi lideri. Luni, biroul președintelui a declarat că planurile evenimentului au fost anulate, deoarece nu se aștepta ca rezultatul pozitiv să iasă din acesta.

Seul și Tokyo au avut „discuții semnificative cu privire la progresul în ceea ce privește problemele istorice și cooperarea orientată spre viitor”, se spune în declarație, dar este „încă insuficient” să se aștepte un rezultat care să justifice o întâlnire. Moon nu va călători deloc în Japonia și, prin urmare, nu va urmări personal ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri, a declarat biroul său, citat de Yonhap.

Citeste mai mult

Comentariul principalului diplomat despre „masturbarea” lunii provoacă scandal în timp ce Coreea de Sud îl cheamă pe trimisul japonez

Declarația nu menționează un scandal care a afectat pregătirea summit-ului săptămâna trecută, dar un înalt oficial al Lunii a declarat la începutul zilei că a existat un „obstacol” care a apărut în ultimul moment, pe care presa sud-coreeană l-a văzut drept o referință directă la nefericitul episod.

Vinerea trecută, un post local de știri a citat un diplomat japonez în vârstă că arăta cu respingere că Japonia nu are „timpul să se preocupe atât de mult de relația” cu Coreea de Sud și să asemene eforturile lui Moon de a-l întâlni pe primul ministru japonez cu un act de masturbarea.

Persoana care a făcut aceste declarații a fost ulterior dezvăluită a fi șeful adjunct al ambasadei japoneze, Hirohisa Soma. Ambasadorul Koichi Aiboshi și-a cerut scuze pentru cuvintele subalternului său și a spus că nu înseamnă lipsă de respect pentru liderul sud-coreean.

Dar pagubele au fost făcute, sondajele de opinie din Coreea de Sud indicând faptul că o mare parte a publicului era acum împotriva ideii vizitei lui Moon în Japonia, potrivit presei locale. Biroul președintelui a declarat că Seul a dorit ca Tokyo să găzduiască jocurile olimpice – „un festival pașnic pentru toți oamenii din întreaga lume” – în siguranță și cu succes.

Moon și Suga erau așteptați să discute o gamă largă de probleme spinoase care împart cele două națiuni, de la utilizarea muncii forțate și a exploatării sexuale de către Japonia Imperială la restricțiile comerciale bilaterale impuse recent de cele două țări. Înainte de anunțarea deciziei, secretarul șef al cabinetului, Katsunobu Kato, a recunoscut că comentariile făcute de diplomatul japonez sunt „inadecvate” și „regretabile” și a spus că Moon este totuși binevenită să viziteze Japonia.

Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *