Sistemul de alerta RO-ALERT este un esec potrivit unor sondajelor de opinie realizate in randul populatiei din Romania dar si conform reportajelor din presa libera din Romania care semnaleaza esecurile acestui sistem prezentat ca eficient de catre dezvoltatorii sai.
Cluj-Napoca: Furtunile au facut ravagii. Sistemul Ro-Alert nu a funcționat
ANM au anunțat toată ziua că în Cluj situația este calmă, județul fiind ”verde”. Adică nu este niciun risc. ISU Cluj spune că numai la Cod Roșu se trimit mesaje Ro-Aler
la data de 27 octombrie 2020
În județul Timiș, populația a fost îngrozită când la miezul nopții a auzit în telefoane semnalul specific mesajului Ro-Alert.
Multă lume a fost trezită din somn, iar oamenii s-au întrebat, pe bună dreptate ce s-a putut întâmpla la acea oră din noapte.
Reacția ISU Timiș
Pe retelele de socializare cetatenii Romaniei se plang ca sistemul avertizeaza foarte tarziu dupa ce fenomenul meteo sau dezastrul s-a produs si nu inainte cum ar trebui. In Statele Unite ale Americii un sistem asemanator avertizeaza populatia cu ore sau minute inainte de producerea tornadelor, viiturilor sau furtunilor. Sisteme asemanatoare celor de genul RO-ALERT bazat pe mesaje transmisuni Cell Broadcast (CB) Service Cell Broadcast (SMSCB) CMAS CBE functioneaza cu succes si in Anglia si in Australia dar aceste sisteme trimit avertizarile corect inaintea fenomenelor pentru ca populatia sa aiba timp sa se pregateasca.
In anul 2019 o super tornada s-a format in sudul Romania iar sistemul RO-ALERT nu a functionat deloc ianinte de producerea fenomenului nici macar in timpul fenomenului. Alertele s-au emis dupa aparitia in media a imaginilor cu fenomenul meteo.