ro-alert
Accidente inundatii ro-alert Știri

Sistemul de avertizare RO-ALERT nu este eficient populatia Romaniei semnalizeaza esecul sistemului

Sistemul de alerta RO-ALERT este un esec potrivit unor sondajelor de opinie realizate in randul populatiei din Romania dar si conform reportajelor din presa libera din Romania care semnaleaza esecurile acestui sistem prezentat ca eficient de catre dezvoltatorii sai.

18-07-2021 – Cluj-Napoca a fost a fost lsovit puternic de gridina cazuta duminica seara, dupa ora 22.20.Intreg orasul a aratat de parca a venit iarna si a nins puternic. A fost vorba despre un fenomen extrem, nici macar ISU Cluj nu a apucat sa reactioneze. Sistemul Ro-Alert nu a functionat.

Cluj-Napoca: Furtunile au facut ravagii. Sistemul Ro-Alert nu a funcționat

ISU Cluj și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) sunt acuzați că nu au anunțat  prăpădul, pentru ca oamenii să îi ia măsuri. Vijelia a pornit deodată. Cei care au fost prinși pe stradă s-au adăpostit cum au reușit.

ANM au anunțat toată ziua că în Cluj situația este calmă, județul fiind ”verde”. Adică nu este niciun risc. ISU Cluj spune că numai la Cod Roșu se trimit mesaje Ro-Aler

la data de 27 octombrie 2020

ISU Timiș a recunoscut eroarea sistemului după ce pe tot parcursul nopții au fost emise mesaje de avertizare.

În județul Timiș, populația a fost îngrozită când la miezul nopții a auzit în telefoane semnalul specific mesajului Ro-Alert.

Multă lume a fost trezită din somn, iar oamenii s-au întrebat, pe bună dreptate ce s-a putut întâmpla la acea oră din noapte.

Reacția ISU Timiș

Dimineață, ISU Timiș a reacționat, declarând că a fost vorba despre o eroare și, de fapt, mesajul trebuia dat pe un alt segment orar.

Însă, practica e prezentă și în alte județe, precum ar fi Alba, unde locuitorii primesc aceleași mesaje și în toiul nopții, așa că fie și acolo există erori de sistem, fie pratica e folosită ca metodă de tortură psihică.

RO-ALERT, cu întârziere: Bucureștenii avertizați degeaba în legătură cu condițiile meteo dupa disparitia fenomenelor meteo

Pe retelele de socializare cetatenii Romaniei se plang ca sistemul avertizeaza foarte tarziu dupa ce fenomenul meteo sau dezastrul s-a produs si nu inainte cum ar trebui. In Statele Unite ale Americii un sistem asemanator avertizeaza populatia cu ore sau minute inainte de producerea tornadelor, viiturilor sau furtunilor. Sisteme asemanatoare celor de genul RO-ALERT bazat pe mesaje transmisuni Cell Broadcast (CB) Service Cell Broadcast (SMSCB) CMAS CBE functioneaza cu succes si in Anglia si in Australia dar aceste sisteme trimit avertizarile corect inaintea fenomenelor pentru ca populatia sa aiba timp sa se pregateasca.

In anul 2019 o super tornada s-a format in sudul Romania iar sistemul RO-ALERT nu a functionat deloc ianinte de producerea fenomenului nici macar in timpul fenomenului. Alertele s-au emis dupa aparitia in media a imaginilor cu fenomenul meteo.

Eu nu am primit mesaj de ro-alert în București, probabil au trimis doar pe antenele în care s-au înregistrat multe apeluri telefonice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *