Politics Technology

Activiștii pro-democrație organizează proteste în Myanmar pentru a marca Ziua Martirilor

Manifestări care s-au opus loviturii de stat a juntei militare au avut loc în Myanmar pentru a marca sărbătoarea Zilei Martirilor, deoarece activiștii își amintesc de eroii căzuți care au luptat pentru independența țării.

Filmele care circulă pe rețelele de socializare au arătat proteste multiple izbucnite în toată țara, în timp ce indivizii comemorau figuri independente moarte prin organizarea de demonstrații pro-democrație.

La vest de cel de-al doilea oraș ca mărime din Myanmar, Mandalay, a avut loc un marș care a declarat că „martirii nu mor niciodată” și a promis că „ne spălăm picioarele cu sângele câinilor de război”, în timp ce protestatarii au făcut referire la actualul control militar în timp ce arătau respect pentru indivizi Ziua Martirilor.

Ziua Martirilor, care a avut loc la 19 iulie a fiecărui an, își amintește de generalul Aung San, tatăl conducătorului închis Aung San Suu Kyi, și de alți șapte lideri ai independenței Myanmar care au fost uciși la Yangon în 1947, în mâinile unui grup de bărbați înarmați. După ce Myanmar și-a asigurat independența, primul prim-ministru al națiunii, U Nu, a desemnat-o Ziua Martirilor drept sărbătoare națională.

Într-un oraș din Yangon, protestatarii au fost auziți pe videoclip scandând „Eradicați armata fascistă” și cerând „răsturnarea” guvernării militare impuse după ce junta a preluat puterea la începutul acestui an. În altă parte a zonei, șoferii au fost auziți claxonând la coarnă la ora 10:37, ora locală (ora 5:37, GMT), moment folosit în mod tradițional pentru a marca decesele unor persoane din mișcarea de independență a țării.

Un protest antimilitar a avut loc la Laung Lone în ciuda vremii ploioase, activiștii ținând pancarte care se opuneau juntei și un steag roșu, un simbol folosit de indivizi pro-democrație.

Între timp, studenții în grevă au ieșit pe străzile din Chanmyathazi, cerând să se pună capăt „dictaturii militare” în sărbătoarea publică.

De la lovitura de stat din 1 februarie, ciocnirile dintre protestatari și forțele armate au dus la sute de decese, precum și la arestarea mai multor activiști și personalități politice, inclusiv a liderului ales democratic Suu Kyi.

Suu Kyi este judecată în prezent în Myanmar pentru acuzațiile de încălcare a Legii secretelor oficiale și acuzațiile că ar fi importat ilegal radiouri walkie-talkie și că ar fi încălcat restricțiile Covid. În timp ce echipa juridică a lui Suu Kyi susține că acuzațiile sunt motivate politic, junta militară a susținut că s-a angajat într-un comportament sedicios.

De asemenea, pe rt.com China readuce blocarea în orașul care se învecinează cu Myanmar, pe fondul celui de-al patrulea val de infecții cu Covid-19

Militarii au preluat puterea de la guvernul ales democratic în februarie, după ce junta a susținut că alegerile din noiembrie, care au văzut puterea sigură a partidului Suu Kyi, au fost afectate de fraude electorale, o cerere pe care observatorii internaționali ai sondajului au respins-o.

Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *