
Șeful partidului Meretz din Israel, care face parte din coaliția de guvernare a țării, a cerut Ministerului Apărării să răspundă la întrebări cu privire la exportul de spyware NSO și la utilizarea acestuia pentru a pirata telefoanele reporterilor și activiștilor.
Nitzan Horowitz, care conduce partidul Meretz și servește ca ministru israelian al sănătății, a informat reporterii luni că se va întâlni joi cu ministrul apărării din țară, Benny Gantz, joi pentru a discuta despre distribuția spyware-ului NSO, cunoscut sub numele de Pegasus.
Duminică, peste o duzină de mass-media au raportat în comun că peste 50.000 de activiști, avocați și jurnaliști au fost vizați de guverne la nivel global prin intermediul programelor spion, vândute acestora de compania israeliană de supraveghere NSO.
Lista filtrată a celor afectați a fost obținută de presa franceză Forbidden Stories și grupul pentru drepturile omului Amnesty International. Laboratorul de securitate de la Amnesty a examinat unele dintre dispozitivele persoanelor numite pe listă și a constatat că, din 67 de telefoane analizate, 23 fuseseră infectate și că existau dovezi ale unei tentative de infecție pe alte 14 persoane.
Inițial, malware-ul Pegasus a infectat telefoanele prin mesaje text sau e-mailuri, convingând ținta să facă clic pe un link rău intenționat, într-un mod cunoscut sub numele de spear-phishing. Cu toate acestea, acum se crede că poate infecta telefoanele prin atacuri „zero-click” care exploatează vulnerabilitățile din sistemul de operare al telefonului. Odată ce a infectat un dispozitiv, malware-ul poate extrage fișiere și informații, de la mesaje SMS la înregistrări de apeluri până la istoricele de navigare pe internet.
Alături de cererea lui Horowitz pentru ca Ministerul Apărării să furnizeze informații cu privire la exporturile sale de OSN, parlamentarul Meretz, Mossi Raz, a îndemnat guvernul să oprească imediat distribuția software-ului, pe care l-a numit „export de armament”.
După apelul pentru răspunsuri de la Horowitz, Ministerul Apărării a declarat într-o declarație citată de Reuters că software-ul NSO a fost exportat pentru utilizare legală și „se iau măsurile adecvate” în cazul în care produsele cibernetice sunt utilizate cu încălcarea licențelor lor.
Pe lângă condamnarea internă, acuzațiile despre spyware au fost condamnate la nivel internațional. Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că, dacă este adevărat, utilizarea raportată a spyware-ului este „complet inacceptabilă”, adăugând că „presa gratuită este una dintre valorile esențiale ale Uniunii Europene”.
Grupul NSO „neagă ferm” „afirmațiile false” făcute de Guardian și partenerii săi de raportare pentru poveste, argumentând că acestea sunt pur și simplu „teorii necoroborate” care s-au „bazat pe interpretarea înșelătoare a datelor scurgeri din informații de bază accesibile și evidente. ”
Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!