Politics Technology

Premierul israelian a tras înapoi după ce a pretins că evreii aveau „libertatea de a se închina” la Muntele Templului din Ierusalim, unde numai musulmanii se pot ruga

După ce premierul Naftali Bennett a stârnit tensiunile spunând că evreii și musulmanii aveau „libertatea de a se închina” la locul sfânt din Ierusalim care găzduia moscheea al-Aqsa, biroul său a susținut că a vrut să spună că ambele grupuri au „drepturi de libertate de vizitare”.

Moscheea, care este considerată al treilea cel mai sfânt altar din Islam, se află într-un loc cunoscut sub numele de Muntele Templului pentru israelieni și Haram al-Sharif pentru palestinieni.

Conform status quo-ului vechi de zeci de ani, non-musulmanilor li se interzice să se roage la complexul de foc situat în Orașul Vechi – care este considerat cel mai sfânt loc din iudaism.

Ciocniri noi între palestinieni și forțele de securitate israeliene au izbucnit duminică la complex, în timp ce un grup de peste 1.600 de evrei au sosit pentru a marca Tisha B'Av, o zi de post pentru a comemora distrugerea templelor evreiești despre care se crede că se aflau la fața locului.

Înainte de sosirea grupului – care includea parlamentari de dreapta din partidul lui Bennett, poliția a atacat complexul și a evacuat cu forța pelerinii musulmani. Unii ar fi aruncat cu pietre asupra polițiștilor care au tras grenade asomatoare și gaze lacrimogene asupra lor. Câțiva din mulțime ar fi scandat: „Cu spirit, cu sânge, îl vom răscumpăra pe Al-Aqsa”.

Într-o declarație emisă în urma ciocnirilor, Bennett a mulțumit ministrului securității publice al țării și șefului poliției pentru „gestionarea evenimentelor … cu responsabilitate și considerație” și pentru „menținerea libertății de închinare pentru evreii de pe munte”.

Declarația „a subliniat, de asemenea, că libertatea de închinare pe Muntele Templului va fi păstrată pe deplin și pentru musulmani, care vor marca în curând postul Zilei Arafah și Eid al-Adha”. Incidentul a avut loc înainte de marele festival Eid al-Adha și în ajunul pelerinajului anual Hajj.

Cu toate acestea, biroul prim-ministrului (PMO) a făcut luni o retragere la comentariile lui Bennett. PMO a declarat pentru rețeaua Radio Armată că Bennett a spus greșit și că statu quo-ul va rămâne în vigoare la altar. Acesta a spus că premierul a însemnat că atât evreii, cât și musulmanii au „drepturi de libertate de vizitare”.

Într-un interviu acordat duminică rețelei Channel 13, ministrul securității publice, Omer Bar-Lev, a spus că evreii se „roagă cu siguranță împotriva legii” să se roage la fața locului. El a afirmat că „formularea a fost dezactivată” în declarația lui Bennett și a spus că premierul a intenționat să evidențieze „libertatea de mișcare” a evreilor către locul de duminică, în ciuda „tuturor complexităților”.

Permiterea închinătorilor evrei la altar ar fi o schimbare majoră a status quo-ului care există de când Israelul a capturat Orașul Vechi al Ierusalimului din Iordania în timpul războiului de șase zile din 1967.

Într-o declarație purtată de agenția de știri palestiniană Wafa, Consiliul Waqf Islamic din Ierusalim, care este autoritatea religioasă din complex, a condamnat „încălcările și atacurile” comise de „grupurile fanatice evreiești, cu sprijinul și acoperirea politică a guvernului israelian . ”

Acesta susținea că acțiunile Israelului „dezvăluie extremismul și răutatea” și ar putea duce la un „război religios”, „ale cărui consecințe nu pot fi cuprinse”.

Iordania, Turcia, Egipt și Organizația de Cooperare Islamică au emis reacții furioase duminică, pe măsură ce au apărut știrile despre ciocniri și sosirea închinătorilor evrei la complex.

Partidul islamist Ra'am, membru al coaliției de guvernare a lui Bennett, a denunțat vizita „coloniștilor” evrei la altar, despre care a spus că este „numai proprietatea musulmanilor”. Partidul a avertizat că repercusiunile ar putea „inflama situația din Ierusalim și din întreaga regiune, ducând la un război religios catastrofal”.

Autoritatea Palestiniană (PA), care guvernează părți din Cisiordania ocupată, a declarat într-o declarație că „incursiunea israeliană în complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul ocupat” reprezintă o „amenințare gravă la adresa securității și stabilității”.

Tot pe rt.com izbucnesc ciocniri violente între palestinieni și poliția israeliană la moscheea Al-Aqsa, la câteva ore după încetarea focului convenită (VIDEO)

Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *