Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat UE că „îmbrățișează” trecutul fascist al continentului european, după ce o instanță de top a decis că angajatorii pot interzice simbolurile religioase, inclusiv basma.
Decizia adoptată săptămâna aceasta de Curtea Europeană de Justiție (CJUE) este „greșită” și „o încercare de a conferi legitimitate rasismului” , a declarat sâmbătă pe Twitter Fahrettin Altun, directorul de comunicare pentru biroul președintelui Erdogan. El a spus că este „de necrezut faptul că fascismul s-a răspândit doar în instanțele judecătorești” ale UE, adăugând că „în loc să-și denunțe trecutul negru, Europa încearcă acum să îl îmbrățișeze”.
Este incredibil ca fascismul să se răspândească în instanțe. Această decizie greșită este o încercare de a acorda legitimitate rasismului. În loc să denunțe trecutul său întunecat, Europa încearcă acum să o îmbrățișeze. Condamnăm această hotărâre, care încalcă demnitatea umană. https://t.co/dB68YpdL83
– Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) 17 iulie 2021
CJUE a adoptat joi o hotărâre importantă prin care se spunea că angajatorii care au o nevoie reală de a menține neutralitatea religioasă au dreptul să interzică lucrătorilor să poarte simboluri religioase vizibile.
Instanța a examinat două cazuri separate aduse de două femei musulmane din Germania, o casieră de la farmacie și un îngrijitor, care au pretins că angajatorii lor le-ar fi discriminat, nepermițându-le să poarte batic. CJUE a confirmat că angajatorii pot avea motive legitime pentru a aplica un cod vestimentar neutru din punct de vedere religios și li se permite să facă acest lucru atâta timp cât tratează în mod egal simbolurile diferitelor credințe.
Neutralitatea religioasă impusă de lege la locurile de muncă din unele națiuni europene a fost de mult timp o problemă controversată, apărătorii drepturilor musulmanilor susținând că credincioșii islamului sunt afectați în mod disproporționat de astfel de restricții.
Erdogan, al cărui partid AK are origini islamiste, este unul dintre cei mai critici critici a ceea ce percepe drept prejudecată europeană împotriva musulmanilor. Ministerul turc de externe a condamnat duminică hotărârea CJUE, numind-o „un nou exemplu de eforturi pentru a conferi islamofobiei și intoleranței față de musulmani o identitate instituțională și juridică în Europa”.
Legăturile dintre Bruxelles și Ankara, care de zeci de ani aspirau să devină membru al UE, se deteriorează de ani de zile. Relația este agravată de o mulțime de probleme, de la disputele teritoriale dintre Turcia și Grecia până la situația complexă cu migranții care încearcă să ajungă în Europa prin Turcia.
Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!