
Numărul morților din cauza inundațiilor devastatoare din Europa a crescut la 153 începând de sâmbătă dimineață. Belgia va observa o zi de doliu pentru victime pe 20 iulie.
Autoritățile germane au confirmat că 90 de persoane au murit în regiunea Renania-Palatinat, iar 43 au murit în Renania de Nord-Westfalia vecină.
Elicoptere de salvare, echipaje de pompieri și militari au fost dislocate în regiunile vest-germane, după ce râurile au izbucnit pe maluri din cauza precipitațiilor abundente. Debitul puternic de apă a măturat mașinile și a distrus casele din zonele rurale. Mass-media locală a raportat anterior că mulți rezidenți nu au fost contabilizați, deoarece conexiunea telefonică era defectă.
"Mă tem că vom vedea doar amploarea dezastrului în zilele următoare", a declarat cancelarul Angela Merkel în timpul unei călătorii la Washington săptămâna aceasta.
Presa germană a citat serviciile de pompieri spunând că aproximativ 700 de locuitori au fost evacuați din zona Wassenberg, lângă granița olandeză, după ce un baraj de pe râul Rur a fost distrus.
Realitatea inundațiilor severe s-a dezvăluit pe măsură ce apele se retrag în Germania și Belgia. Zeci de morți și greu de știut de unde să începem cu recuperarea și restaurarea. pic.twitter.com/sdErxImUbZ
– Dave Throup (@DaveThroupEA) 17 iulie 2021
Evacuările au avut loc lângă Limburg și pe partea olandeză, unde a fost încălcat un dig de-a lungul Canalului Juliana și s-au auzit sirenele de avertizare.
Alte 20 de persoane au fost ucise în Belgia, unde premierul Alexander De Croo a declarat că 20 iulie va fi o zi națională de doliu. VRT a raportat că, în consecință, sărbătorile Zilei Naționale a Belgiei vor fi, de asemenea, reduse.
"Am fost ieri la Chaudfontaine, unde am văzut precipitații excepționale – lucruri pe care le vedem doar o dată la 200 de ani", a declarat ministrul de interne, Annelies Verlinden, într-un briefing de presă vineri. „Am văzut oameni care au pierdut tot ce au avut.”
Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că intensitatea și durata acestor evenimente meteorologice extreme sunt semne clare ale schimbărilor climatice, iar UE trebuie să acționeze rapid pentru a-și atenua efectele.
Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!