
Un miliardar israelian s-ar fi implicat într-un scandal de corupție după ce a depus documente judiciare care ar fi arătat că ar fi plătit mită 360 de dolari oficialilor pentru drepturile miniere din Republica Democrată Congo.
Documentele, care au fost supuse unor proceduri de arbitraj în Israel în numele magnatului minier Dan Gertler, ar fi inclus o declarație pe care se pare că a fost arătat cum s-au împrumutat aproximativ 360.292.535 dolari în numerar unei companii care a folosit-o pentru a plăti sume mari unui înalt funcționar public din Congo. .
Potrivit ziarului Haaretz, se pare că este cea mai mare sumă de bani pe care un israelian a fost suspectată vreodată că o plătește ca mită. Ziarul a raportat că detaliile scandalului au apărut în cursul unei anchete comune a Oficiului pentru Fraude Grave (OFS) din Marea Britanie și a autorităților elvețiene într-o rețea intercontinentală de spălare a banilor care se întindea din Europa până în Africa.
Declarația a fost depusă în apărarea lui Gertler ca parte a unui proces civil de lungă durată depus de foștii săi parteneri de afaceri, care l-au dat în judecată pentru 1,65 miliarde de sicli (504 milioane dolari) în urmă cu peste un deceniu.
Surse familiare cu cazul au declarat pentru Haaretz că declarația pe aviz a fost menită să demonstreze că întreprinderile miniere comune ale Gertler cu partenerii săi au fost mai puțin profitabile decât susținuseră în proces.
Motivul pentru acest lucru ar fi fost nevoia de a plăti pentru „bunăvoința și cooperarea” oficialilor congolezi care erau responsabili de acordarea licențelor miniere.
Deși părțile din acel caz de arbitraj au fost de acord să păstreze confidențialitatea cu privire la disputa lor, unele dintre documente au fost obținute de SFO-ul britanic și de departamentul de justiție al SUA.
Printre aceste documente, se spune în ziar, se află o listă de nume de cod despre care se crede că sunt oficialii congolezi despre care se presupune că au acceptat mita. Se pare că lista detaliază și sumele de bani plătite fiecărui oficial.
În 2019, OFS a cerut autorităților elvețiene să obțină documente de la o bancă elvețiană care ar putea ajuta la investigarea corupției și spălării banilor. După ce o companie neidentificată care deține unele dintre conturile bancare suspectate utilizate în cadrul sistemului și-a pierdut contestația la Curtea Penală Federală Elvețiană, au apărut detalii despre dosarele bancare și cifrele cheie implicate.
Hotărârea judecătorească a constatat că companiile au mituit în mod constant oficiali pentru a-și promova interesele comerciale în Congo – care este unul dintre cei mai mari producători de cupru din Africa și, de asemenea, furnizează cea mai mare parte a comerțului global cu cobalt.
Se presupune că o persoană identificată ca „C” este principala sursă de fonduri pentru mita în numerar. Curtea a declarat că această persoană a efectuat plățile pentru un grup de afaceri înregistrat în Gibraltar, care operează în Congo.
Constatând că OFS avea motive întemeiate să creadă că plățile mari către oficialii congolezi au fost „afectate de corupție” , instanța a spus că „C” a lucrat cu o „entitate financiară locală” pentru a colecta numerar de la o serie de companii din Congo.
După ce a folosit acești bani pentru a plăti oficialii administrației locale, hotărârea a spus că „C” va rambursa ulterior aceste firme folosind contul de client al unei firme de avocatură din Gibraltar și conturile bancare elvețiene.
Deși hotărârea nu l-a identificat pe Gertler drept suspect, Haaretz a raportat că a confirmat documentele descrise de instanța elvețiană ca fiind depuse în procedura de arbitraj a procesului civil al miliardarului.
Cu toate acestea, un avocat al lui Gertler a declarat ziarului că „nu se știe că se află în dosarul de arbitraj nici o declarație pe propria răspundere și nici o listă, așa cum se susține în ancheta dvs. și că nu se găsesc astfel de lucruri acolo”.
Răspunzând poveștii lui Bloomberg, avocatul a spus că Gertler nu a fost parte la dosarul instanței elvețiene și nici măcar nu a fost conștient de acest lucru și a negat implicarea în orice corupție, plată de mită sau alte astfel de acțiuni.
Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!